FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka pozdravlja ubrzani rast Rusije

WASHINGTON, 18. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rusko gospodarstvoostvarilo je koristi od ubrzanog rasta no vladine intervencije u nekaposlovanja povećale su neizvjesnost u ulagačkoj klimi, ocijenila jeSvjetska banka u svojem pregledu.
WASHINGTON, 18. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Rusko gospodarstvo ostvarilo je koristi od ubrzanog rasta no vladine intervencije u neka poslovanja povećale su neizvjesnost u ulagačkoj klimi, ocijenila je Svjetska banka u svojem pregledu.

Ruski gospodarski rast potaknut je i vanjskim i unutarnjim faktorima, uključujući odgovornu makroekonomsku politiku te održivo visoke cijene robnog izvoza, istaknula je ta svjetska financijska institucija.

No, u svom pregledu trogodišnje strategije pozajmljivanja Rusiji do 2006., nakon koje će pripremiti novi plan, Svjetska banka istaknula je da su još potrebne velike reforme u toj zemlji.

"U trogodišnjem razdoblju rusko gospodarstvo postizalo je ubrzani rast, makroekonomsku stabilnost i snažne viškove u proračunu i bilanci plaćanja. Unatoč tim pozitivnim trendovima, neke intervencije vlasti, uključujući i privatna poslovanja, povećali su neizvjesnost u investicijskoj klimi u vrijeme kada je ulagačko povjerenje moglo porasti", istaknula je Banka.

U njezinu izvješću nije točno naveden primjer intervencija. Ipak, nekad najveća ruska naftna kompanija Jukos sada je predmetom sudskog komadanja, što je analitičare nagnalo da kažu kako Kremlj ne voli političke ambicije njegovog glavnog dioničara Mikhaila Hodorkovskog.

Svjetska banka ističe i da je u terminima rasta te smanjivanja siromaštva ruska izvedba čak i premašila početna očekivanja. "Ipak, obzirom na potrebna velika restrukturiranja kako bi se postigao održiv i diversificirani rast, nema mjesta za samozadovoljstvo vlade čak i u vrijeme visokih prihoda od izvoza nafte", rekla je direktorica ureda Svjetske banke u Rusiji, Kristalina Georgieva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙