FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premještaj zatvorenika postoji već više od 20 godina

WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Direktor CIA-e Porter Gossizjavio je u četvrtak da premještaj zatočenika osumnjičenih zaterorističku djelatnost u druge zemlje postoji "već više od dvadesetgodina", u trenutku kada se CIA-u optužuje da "delocira"zlostavljanje.
WASHINGTON, 17. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Direktor CIA-e Porter Goss izjavio je u četvrtak da premještaj zatočenika osumnjičenih za terorističku djelatnost u druge zemlje postoji "već više od dvadeset godina", u trenutku kada se CIA-u optužuje da "delocira" zlostavljanje.

"Što se tiče premještanja, to jest pomaganja drugim zemljama da se riješe terorista, primijetit ćete da je to proces koji traje već više od 20 godina", rekao je pred odborom Senata za obranu koji mu je postavio pitanje o tome.

Nedavno se u tisku pojavilo nekoliko izvješća koja govore o praksi "iznimnog vraćanja" koju je provodila CIA, a sastoji se u premještanju osoba osumnjičenih za terorizam u zemlje koje primjenjuju mučenje kako bi ih natjerali da progovore.

"Ne znam za primjere gdje je obavještajna zajednica prekršila zakon o toj temi", ustvrdio je Goss.

"Sa svim tvrdnjama koje su ozbiljne i nisu medijska nagađanja, upoznate su nadležne ustanove koje će provesti istragu", dodao je.

Predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu da ne podupire mučenje, istaknuvši kako je dobio jamstva zemalja u koje Amerikanci šalju zatočenike da neće biti zlostavljani.

Utjecajan demokratski senator Ted Kennedy izrazio je u četvrtak sumnju u tvrdnje Bushove uprave. "Mnogi među nama duboko su zabrinuti zbog kaubojskog ponašanja uprave naspram međunarodnog prava i zabrane mučenja", upozorio je u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙