FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće o stanju u zatvorskom sustavu: manjka svega - opreme, službenika, samo 'višak' zatvorenika

ZAGREB,21. veljače(Hina) - Zatvori i kaznionice zatvorenog tipa bili suprekapacitirani i prošle i pretprošle godine, upozorava se u Izvješćukoje je Vlada dostavila Hrvatskom saboru, a u kojem se od ministarstvapravosuđa i financija traži da u roku od dva mjeseca zajedničkipredlože osiguranje dodatnog novca Upravi za zatvorski sustav.
ZAGREB,21. veljače(Hina) - Zatvori i kaznionice zatvorenog tipa bili su prekapacitirani i prošle i pretprošle godine, upozorava se u Izvješću koje je Vlada dostavila Hrvatskom saboru, a u kojem se od ministarstva pravosuđa i financija traži da u roku od dva mjeseca zajednički predlože osiguranje dodatnog novca Upravi za zatvorski sustav.

Po izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2003. i 2004. osim zatvorenika kojih je u odnosu na smještajni kapacitet bilo 'viška' prosječno 297, svega drugog je manjkalo, od radnog osoblja, službenika pravosudne policije, liječnika, opreme, vozila itd.

U izvješću se navodi da takve ustanove mogu ukupno primiti 3.004 osobe, od čega 2.268 u zatvorenim uvjetima. Kako je u 2003. kaznu zatvora i mjeru pritvora prosječno izdržavalo 2.565 zatvorenika, to znači da je u zatvorima i kaznionicama prosječno bilo 297 zatvorenika 'viška'.

Taj 'višak' prošle je godine bio još drastičniji - naime, kaznionice i zatvori u zatvorenim uvjetima bili su prekapacitirani s prosječno 730 zatvorenika.

Dodatni novac kojega Vlada traži za Upravu za zatvorski sustav, prije svega bi se koristio za uređenje neuvjetnih prostora za zatvorenike i povećanje smještajnih kapaciteta u zatvorima i kaznionicama zatvorenog tipa, popunu upražnjenih radnih mjesta, nabavu opreme za ovlaštene službene osobe itd.

Zatvorskom sustavu, stoji u Izvješću, nedostaje odgovarajuća sigurnosna oprema, posebno sustav video nadzora, oprema za intervencije i specijalna vozila za prijevoz zatvorenika.

Veliki su problem nepopunjena radna mjesta.

Sistematizacijom ih je u zatvorima, kaznionicama i odgojnim zavodima predviđeno 2.859, no koncem 2003. nepopunjeno ih je bilo 501, a koncem prošle godine 467.

U zatvorskom bi sustavu trebalo službovati 1. 537 pravosudnih policajaca, a na koncu prošle godine bilo ih je 1.361, dakle 176 manje od sistematitacijom predviđenog broja.

Uz nedostatan broj službenika pravosudne policije, u Izvješću se pozornost skreće i na činjenicu da nisu popunjena mjesta liječnika, čemu 'na ruku' idu teški uvjeti rada, niske plaće i udaljenost pojednih kaznionica i zatvora od većih gradova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙