FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politički zatvorenici neće dopustiti da se gone velikani Domovinskog rata

ZAGREB, , 19. veljače 2005. (Hina) - Članovi Hrvatskoga društvapolitičkih zatvorenika - žrtava komunizma upozorili su večeras kako"neće dopustiti da se gone velikani Domovinskog rata, niti da ih seunaprijed osuđuje i proglašava zločincima bez suđenja, kao što seradilo političkim zatvorenicima za komunističkog režima".
ZAGREB, , 19. veljače 2005. (Hina) - Članovi Hrvatskoga društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma upozorili su večeras kako "neće dopustiti da se gone velikani Domovinskog rata, niti da ih se unaprijed osuđuje i proglašava zločincima bez suđenja, kao što se radilo političkim zatvorenicima za komunističkog režima".

"Nećemo dopustiti da neki karijeristički hohštapleri iz vlasti nude u zatvore naše velikane", rekao je dopredsjednik Društva Đuro Perica u povodu 15. obljetnice njegova osnutka.

U ime Hrvatskih socijaldemokrata nazočne je pozdravio Zdravko Tomac, koji je rekao kako - kada je riječ o nacionalnim interesima - ne smije biti podjela na lijeve i desne, a moguće su podjele samo na domoljube i one koji to nisu.

Ustvrdio je kako se dio ljevice u Hrvatskoj danas vraća u prošlost i da se pokušava rehabilitirati Titov režim i obnoviti bratstvo i jedinstvo. "Također, pokušava se uvjeriti narod da je Domovinski rat bio temeljen na etničkom čišćenju i genocidu", rekao je Zdravko Tomac.

"Vi imate pravo i obvezu dignuti glas protiv udara na Domovinski rat, koji se već dogodio", dodao je.

Ispričao se političkim zatvorenicima jer je bio pripadnik ljevice, zbog koje su robijali. "Svi koji su u prošlom režimu bili na funkcijama trebaju se ispričati jer je to preduvjet hrvatske pomirbe", kazao je Tomac.

U komunističkom razdoblju za ideju nezavisne Hrvatske robijalo je 150.000 Hrvata s područja bivše Jugoslavije, rekao je predsjednik Društva Marko Veselica.

Većina bivših političkih zatvorenika je umrla, a Društvo danas ima oko šest tisuća članova. Marko Veselica se zauzima da se istraži fenomen komunističkih žrtava, no, rekao je, u tome nema potporu ni bivše ni sadašnje Vlade.

Na svečanosti u povodu 15. obljetnice osnutka Društva nije bilo predstavnika vlasti, a zbog već dogovorenih obveza, ispričali su se predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙