FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

D&B: Hrvatski kreditni rejting i dalje DB4d

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - D&B: Hrvatski kreditni rejting i daljeDB4d
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - D&B: Hrvatski kreditni rejting i dalje DB4d

HINA - Financijski servis

Hrvatski kreditni rejting za ožujak, prema najnovijem izvještaju bonitetne kuće Dun&Bradstreet, ostaje i dalje nepromijenjen DB4d, za zemlju umjerenog rizika.

Profil rizičnosti Hrvatske za ožujak obilježen je i dalje slučajem Gotovina, pri čemu pitanje neizručivanja odbjeglog generala ugrožava pristupanje Hrvatske u EU, navode analitičari D&B, a prenosi zagrebačka tvrtka BonLine.

Podsjeća se da službeni Zagreb tvrdi da nema saznanja gdje je odbjegli general, dok tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte kritizira Hrvatsku da ne čini dovoljno da uhapsi Gotovinu. Del Ponte treba predsjedništvu EU-a dostaviti izvještaj/preporuku o suradnji Hrvatske s tim sudom uoči najavljenog datuma početka pregovora, no analitičari D&B-a su uvjerenja da je "gotovo sigurno da će biti negativna".

Ostale politički osjetljive prepreke hrvatskom pridruživanju, navodi se, uključuju povratak oko 200.000 raseljenih srpskih izbjeglica, koji su napustili zemlju krajem rata, reforma pravosudnog sustava i rješavanja graničnih nesuglasica sa Slovenijom.

Naglašava se i da su najveća vladajuća HDZ kao i najveća oporbena stranka SDP za pristup Hrvatske EU.

U gospodarskom dijelu, izvoz je ostao glavni generator rasta u 2004, sudeći prema nedavno objavljenim preliminarnim podacima, po kojima je izvoz porastao 29 posto, na 8,02 milijarde dolara, dok je uvoz porastao 16,7 posto, na 16,58 milijardi dolara.

D&B analitičari vjeruju da će se slična kretanja nastaviti i u 2005 godini.

Među 25 ocijenjenih zemalja regije, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu, jedina s ocjenom DB4d, dok su ispred nje s ocjenom DB4c Bugarska i Rumunjska.

Na prvom je mjestu Slovenija sa ocjenom DB2c malog rizika za ulaganja, dok je na začelju šest država s ocjenom DB6d - vrlo visokog rizika - Albanija, Bjelorusija, BiH, Tadžikistan, Turkemnistan i Uzbekistan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙