FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački mediji opravdavaju odluku o odgodi pregovora

BERLIN, 17. ožujka 2005. (Hina) - Njemački mediji su s pojačaniminteresom popratili odluku Vijeća ministara Europske unije o odgodipočetka pregovora s Hrvatskom pri čemu se u komentarima uglavnomopravdava potez EU-a.
BERLIN, 17. ožujka 2005. (Hina) - Njemački mediji su s pojačanim interesom popratili odluku Vijeća ministara Europske unije o odgodi početka pregovora s Hrvatskom pri čemu se u komentarima uglavnom opravdava potez EU-a.

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung u glavnom komentaru zaključuje da se odluka o odgodi pregovora ne tiče samo EU-a i Hrvatske nego i čitavog svijeta i da je u pitanju razumijevanje pravednosti. "Signal je jasan: jedna država koja potiskuje svoju prošlost, država u kojoj postoje autoritativne strukture te društvo koje ratne zločince proglašava junacima, ne pripada Europi, jer EU nije samo zajedničko tržište nego savez koji povezuju zajedničke vrijednosti". No komentator istodobno zaključuje da će Hrvati ubrzo prebroditi trenutačnu srdžbu i razočaranost te da će im to pomoći da se dugoročno riješe starih tereta.

"Frankfurter Algemeine Zeitung" citira njemačkog predstavnika na ministarskom sastanku EU-a Hansa Martina Buryja koji je iznio stajalište Njemačke po kojem su Hrvatskoj vrata u Europu širom otvorena od trenutka kad izruči optuženog Gotovinu ili dokaže da "objektivno nije u stanju to učiniti".

"Frankfurter Rundschau" smatra da je upozorenje iz Bruxellesa produktivno. U tekstu pod nazivom "Pucanj upozorenja" komentator iznosi stajalište da bi iluzorno bilo očekivati da bi Zagreb bez pritiska učinio velike pomake glede Gotovine. Istodobno se naglašava da europska vrata Hrvatskoj ni u kojem slučaju nisu zatvorena.

Komentator lijevo orijentiranog berlinskog dnevnika "Tageszeitung" (Taz) smatra da Haški tribunal ovakvim odlukama treba podržavati usprkos tomu što je koji put prepoznatljiva strategija Den Haaga po kojoj se brišu granice između agresora i žrtve. No, kako smatra komentator, unatoč takvim stavovima haška politika je umnogome pridonijela demokratizaciji zemalja nastalih na prostoru bivše Jugoslavije. Kako nadalje primjećuje autor, odluka o odgodi pregovora nipošto ne bi smjela ojačati one snage koji bi sve zemlje regije najradije u paketu primile u Europu. Zemlje regije se razvijaju različitom brzinom i skupni pristup bi samo donio nove sukobe, zaključuje Taz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙