FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka CDU kritizira odluku o odgodi pregovora

BERLIN, 16. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka Kršćansko-demokratska unija(CDU) kritizirala je u srijedu odluku ministarskog Vijeća Europskeunije o pomicanju početka pregovora s Hrvatskom.
BERLIN, 16. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) kritizirala je u srijedu odluku ministarskog Vijeća Europske unije o pomicanju početka pregovora s Hrvatskom.

"To je težak udarac za europski orijentiranu politiku Ive Sanadera", izjavio je Friedbert Pflueger, vanjskopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu.

On smatra da su pregovori prvo trebali započeti uz mogućnost prekida u slučaju da se "ne postigne približavanje glede suradnje s Haškim sudom".

CDU je članica Europske narodne stranke koja raspolaže većinom u Europskom parlamentu i koja se izjasnila za najavljeni početak pregovora Europske unije i Hrvatske.

Državni tajnik u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Hans Martin Bury (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD), koji je na ministarskom sastanku u Bruxellesu zamjenjivao ministra vanjskih poslova Joschku Fischera (Zeleni), izjavio je na rubu sastanka da je Europi i dalje stalo do pregovora s Hrvatskom.

"Mi imamo zajednički cilj, a to je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji", izjavio je Bury. On je istodobno zaključio da pregovori mogu započeti u onom trenutku kada Gotovina bude predan Haaškom tribunalu ili u slučaju da Hrvatska vlada "objektivno nije u stanju" pronaći ili izručiti Gotovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙