FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinski militanti pristali na uvjetno primirje s Izraelom

KAIRO, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Palestinske frakcijeproglasile su u četvrtak primirje s Izraelom u kojemu nije definiranrok, doprinoseći na taj način nastojanjima predsjednika Mahmuda Abasada uvjeri židovsku državu kako Palestincima treba vratiti više gradovana Zapadnoj obali, te osloboditi zatvorenike, prenosi Reuters.
KAIRO, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Palestinske frakcije proglasile su u četvrtak primirje s Izraelom u kojemu nije definiran rok, doprinoseći na taj način nastojanjima predsjednika Mahmuda Abasa da uvjeri židovsku državu kako Palestincima treba vratiti više gradova na Zapadnoj obali, te osloboditi zatvorenike, prenosi Reuters.

"Sudionici dvodnevnih pregovora koji su počeli jučer blizu Kaira, ustanovili su da je iznimno važno održati nedavno uspostavljen mir u zamjenu za izraelski angažman na prekidu svih oblika napada te na puštanju zatvorenika", kaže se u priopćenju što su ga u četvrtak objavile palestinske frakcije.

Abas želi održati primirje kako bi uvjerio Izraelce da se povuku s palestinskih teritorija, da oslobode zatvorenike te da poduzmu ostale korake kako bi se običnom Palestincu omogućio jednostavniji i lagodniji život. On je kazao kako bi razdoblje primirja trebalo dovesti do ponovnih izraelsko-palestinskih pregovora o neovisnoj palestinskoj državi.

No, prvi izraelski odgovor je ponovni zahtjev Abasu za prekidom djelovanja militantnih skupina. "Stvarni test bit će onaj što će ga Palestinska samouprava poduzeti na terenu. Dok su militantne skupine naoružane, sumnjam da će se uspjeti postići neki trajniji mir", ocijenio je neimenovani visoki izraelski dužnosnik.

Abas se i dalje trudi uključiti militante u političke aktivnosti, kako bi ih odvukao od onih vojnih, a neki Palestinci smatraju da su izraelski zahtjevi izneseni kako bi potaknuli građanski rat među Palestincima.

Visoki dužnosnik blizak premijeru Arielu Sharonu u četvrtak je, po završetku sastanka predstavnika Palestinske samouprave i predstavnika naoružanih palestinskih grupa za France presse izjavio kako Izraelci "ne namjeravaju pokretati napade" na naoružane palestinske skupine sve dok one budu poštovale primirje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙