FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Pronađen grob star više od 4000 godina

KAIRO, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Australski su arheolozi otkriligrob za koji se vjeruje da pripada privatnom učitelju egipatskogfaraona Pepija I., koji je vladao Egiptom prije 4200 godina, objaviloje u petak egipatsko vijeće za starine.
KAIRO, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Australski su arheolozi otkrili grob za koji se vjeruje da pripada privatnom učitelju egipatskog faraona Pepija I., koji je vladao Egiptom prije 4200 godina, objavilo je u petak egipatsko vijeće za starine.

"Otkriće je vrlo važno jer vjerujemo da je vlasnik groba bio mentor Pepiju I.", izjavio je predsjednik vijeća Zahi Hawas.

Grob se nalazi sjeverno od piramide faraona Tetija, Pepijeva oca, u drevnoj nekropoli Sakari, 20-ak kilometara južno od Kaira. Pepi I. je vladao Egiptom od 2332. do 2282. godine prije Krista

Hawas je također rekao da se pretpostavlja da je taj učitelj bio nadglednik gradnje četiriju svetih brodova koji su zakopani pokraj Tetijeve piramide. Vjeruje se da bi grob sada mogao pomoći u rasvjetljavanju misteriozne veze između brodova i piramide.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙