FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija dobiva novi praznik - Dan jedinstva

LJUBLJANA,19. veljače(Hina) - U Sloveniji će se ove godine po prvi putslaviti "Dan jedinstva", praznik kojim će se simbolički obilježavatipovratak matici domovini Slovenskog primorja i Primorske, krajeva kojisu nakon I. svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske pripali Italiji,a vraćeni poslije II. svjetskog rata mirovnim ugovorom 1947. u Parizui Londonskim memorandumom iz 1954. Odlukuslovenske vlade o uvođenju posebnog praznika potaknulo je i lanjskoproglašavanje u Italiji Dana sjećanja na talijanski egzodus s istočneobale Jadrana i žrtve fojbi koji je ove godine proslavljen prvi put, apada na 10. veljače, datum potpisa Pariškog mirovnog ugovora iz 1947.
LJUBLJANA,19. veljače(Hina) - U Sloveniji će se ove godine po prvi put slaviti "Dan jedinstva", praznik kojim će se simbolički obilježavati povratak matici domovini Slovenskog primorja i Primorske, krajeva koji su nakon I. svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske pripali Italiji, a vraćeni poslije II. svjetskog rata mirovnim ugovorom 1947. u Parizu i Londonskim memorandumom iz 1954.

Kako je u petak u razgovoru za slovensku televiziju izjavio Aleksander Zorn, državni tajnik u kabinetu premijera Janeza Janše, prema prijedlogu zakona koji će vlada uskoro poslati u parlament, praznik će se slaviti u svibnju. Točan datum Zorn nije naveo.

Odluku slovenske vlade o uvođenju posebnog praznika potaknulo je i lanjsko proglašavanje u Italiji Dana sjećanja na talijanski egzodus s istočne obale Jadrana i žrtve fojbi koji je ove godine proslavljen prvi put, a pada na 10. veljače, datum potpisa Pariškog mirovnog ugovora iz 1947.

Tim je ugovorom - s izuzetkom tadašnjeg provizorija Slobodnog teritorija Trsta - određena i poratna granica između Italije i tadašnje Jugoslavije, te oslobođeni krajevi uključeni u Sloveniju i Hrvatsku.

Burne reakcije u Sloveniji izazvalo je ovogodišnje prvo proslavljanje tog praznika u susjednoj državi, a osobito kampanja desnice u vezi s žrtvama fojbi i emocionalne reakcije na film "Srce u jami" kojim se sugerira da su partizani i jugoslavenska vojska na teritorijima koje je Italija izgubila nakon rata izvodili "etničko čišćenje".

Zorn je rekao da su neke javne reakcije u Sloveniji na taj televizijski uradak "prepotencirane", te da je vlada reagirala pravilno i odmjereno, a ne "na prvu loptu". Po njegovim se riječima radi o slabom filmu koji umjesto ogorčenih emocionalnih reakcija može izazvati smijeh. Zorn je osudio neumjerene izjave koje su uz spomenuti film dale neke slovenske partizanske udruge, te obnovu stare retorike kojom su neke slovenske stranke u tom kontekstu nazvane pomagačima stranih neofašističkih sila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙