FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jurica: Nerazborito da jedan slučaj koči ulazak u EU i NATO

WASHINGTON,17. ožujka(Hina) - Hrvatska je predana punoj suradnji sHaškim sudom i nerazborito je dopustiti da neriješeni slučaj generalaAnte Gotovine sprječava njezino uključivanje u Europsku uniju i NATO,rekao je u srijedu u Washingtonu hrvatski veleposlanik pri SjedinjenimDržavama Neven Jurica.
WASHINGTON,17. ožujka(Hina) - Hrvatska je predana punoj suradnji s Haškim sudom i nerazborito je dopustiti da neriješeni slučaj generala Ante Gotovine sprječava njezino uključivanje u Europsku uniju i NATO, rekao je u srijedu u Washingtonu hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica.

"Nerazborito je dopustiti da jedan slučaj sprječava Hrvatsku u priključivanju Europskoj uniji i NATO-u, i tako sprječava stabilizaciju regije", rekao je Jurica polaznicima diplomatske akademije State Departmenta.

On je kazao kako svi raspoloživi podaci pokazuju da Gotovina nije u Hrvatskoj te da je nepravedno očekivati da Hrvatska dokaže kako se on ne nalazi u zemlji.

Jurica je istaknuo kako je Hrvatska predana punoj suradnji s Haškim sudom i međunarodnom zajednicom u rješavanju tog jedinog preostalog otvorenog pitanja njezine suradnje sa Sudom.

"Hrvatska pozdravlja i ohrabruje druge zemlje da podijele informacije o mjestu gdje se on nalazi kako bi to jedino pitanje moglo biti skinuto s dnevnog reda", rekao je Jurica u Nacionalnom centru za izobrazbu diplomata američkim diplomatima prema tekstu njegova govora.

On je kazao kako se u Europi i SAD-u sve više spoznaje da zadržavanje Hrvatske može negativno utjecati na ekonomski razvitak ne samo Hrvatske nego i cijele regije.

Jurica je polaznicima seminara govorio o hrvatskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, posebice o uključenju u EU i NATO kao strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske te o partnerskim odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Naglasio je da je cilj hrvatske Vlade puna pripremljenost za članstvo u EU do 2007. do kada bi trebala

zadovoljiti sve političke, ekonomske, zakonske i administrativne kriterije. Također je istaknuo hrvatski doprinos nekim NATO-vim misijama, poput one u Afganistanu, poduzimanje reformi potrebnih za članstvo, posebice pravosuđa i obrane, te očekivanje poziva u puno članstvo Saveza na njegovom sljedećem summitu proširenja.

Govoreći o prijateljskim i partnerskim odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država, Jurica je uz ostalo rekao kako je odlučnost Hrvatske da postane dio EU-a "neodvojiva od prijateljstva i partnerstva sa Sjedinjenim Državama". "Hrvatska odbija birati između EU i SAD-a i strateški je interes Hrvatske biti dijelom prve i što je moguće pouzdaniji partner s potonjim", rekao je on dodajući kako dvije zemlje jačaju partnerstvo radeći zajedno na unapređenju regionalne stabilnosti, ekonomskog napretka i demokratske tranzicije Hrvatske i regije jugoistočne Europe.

Juričino obraćanje polaznicima seminara za južnu i središnju Europu bilo je zatvoreno za javnost, a tekst njegova govora dostavljen je Hini u Washingtonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙