FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Pregovori s Hrvatskom neće početi 17 ožujka

ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carla delPonte svim je članicama Europske unije proslijedila pismenu ocjenuhrvatskih poteza u slučaju Gotovina i prema sadržaju, kako tvrdebruxelleski izvori, pregovori s Hrvatskom neće početi 17. ožujka,izvijestila za postaju Glas Amerike Lada Stipić-Niseteo.
ZAGREB, 15. veljače 2005. (Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte svim je članicama Europske unije proslijedila pismenu ocjenu hrvatskih poteza u slučaju Gotovina i prema sadržaju, kako tvrde bruxelleski izvori, pregovori s Hrvatskom neće početi 17. ožujka, izvijestila za postaju Glas Amerike Lada Stipić-Niseteo.

Glavna tužiteljica haaškog Suda za ratne zločine proslijedila je prijestolnicama 25 država članica EU kao i institucijama EU-a pismo s informacijama o stupnju suradnje Hrvatske sa sudom, a za sada se temeljem izjava diplomatskih dužnosnika iz Europske komisije i Ministarskog vijeća uspjelo doznati da je izneseno dovoljno argumenata da Hrvatska ne može početi pregovore zakazanog 17. ožujka, izvješćuje Stipić-Niseteo.

"Tužiteljica je iznijela dovoljno dokaza radi kojih, u ovome trenutku i do dramatične promjene u slučaju Gotovina, možemo ustvrditi da pregovori s Hrvatskom neće startati", kazao je jedan suradnik Komisijinog predsjednika, prenosi dopisnica.

Sam predsjednik euro-vlade Jose Manuel Barroso upozorio je kako za Hrvatsku vrijedi set kopenhagenskih ekonomskih i demokratskih kriterija te dodatni kriteriji od kojih je jedan suradnja s Haagom, a tek ispunjavanje obaveza otvara put nastavku integracijskog procesa, podsjeća VOA.

Komisijini dužnosnici se pak, istina neslužbeno i uz uvjet anonimnosti, čude da hrvatski vrh ne shvaća ozbiljnost situacije, piše dopisnica postaje iz Haaga. "Zar niste razumjeli upozorenje koje su vam neki dan prenijeli njemački i francuski ministri", prenosi novinarka riječi jednog dužnosnika Europske komisije. Lada Stipić-Niseteo podsjeća i na izjavu ministra Miomira Žužula da Hrvatska ima odgovor na svaku tužiteljičinu primjedbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙