FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Latvijski SS-ovci obilježili borbu protiv Crvene armije

RIGA, 16. ožujka 2005. (Hina) - Latvijski veterani nacističkih SSpostrojbi, koji su se borili protiv sovjetske Crvene armije na straninjemačkih snaga, okupili su se u srijedu u središtu Rige i pozvalilatvijsku predsjednicu da ne sudjeluje u proslavi pobjede Crvenearmije u Drugom svjetskom ratu koja se u svibnju održava u Moskvi,javlja Reuters.
RIGA, 16. ožujka 2005. (Hina) - Latvijski veterani nacističkih SS postrojbi, koji su se borili protiv sovjetske Crvene armije na strani njemačkih snaga, okupili su se u srijedu u središtu Rige i pozvali latvijsku predsjednicu da ne sudjeluje u proslavi pobjede Crvene armije u Drugom svjetskom ratu koja se u svibnju održava u Moskvi, javlja Reuters.

Sudionici skupa, od kojih su neki nosili nacističke odore, ističu da su se na strani Hitlerovih SS postrojbi borili kao domoljubi kako bi zaustavili sovjetsku invaziju.

Latvijskoj predsjednici Viari Vike-Freibergi poručili su da ne bi trebala nazočiti proslavi pobjede Crvene armije nad nacističkom Njemačkom 9. svibnja u Moskvi.

"Mislim da nije dobra ideja da predsjednica ide... jer je to bio početak naše okupacije", rekao je veteran Antons (79), koji nije želio otkriti svoje puno ime.

Nacistički skup nije prošao bez izgreda. Petstotinjak veterana i njihovih pristaša sukobilo se s antifašističkim prosvjednicima. Razdvajati ih je morala policijska konjica i policajci s psima i više od 20 ljudi uhićeno je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo "ciničan" skup u Rigi, prenosi France presse. Moskva je "već u nekoliko navrata takve skupove ocijenila nemoralnima i nedopustivima", priopćilo je ministarstvo.

Latvijska vlada ogradila se od skupa. Premijer Aigars Kalvitis naglasio je u priopćenju da vlada u tom događaju ne sudjeluje.

Gotovo 146.000 Latvijaca borilo se tijekom Drugog svjetskog rata u nacističkim redovima, a više od trećine - 52.000 - u borbama ih je poginulo. Također, gotovo 130.000 Latvijaca borilo se na strani Crvene armije i među njima ih je 36.000 poginulo, piše France presse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙