FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena broširana Izjava o položaju hrvatskoga jezika

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska akademja znanosti iumjetnosti (HAZU) upravo je objavila u broširanu obliku Izjavu opoložaju hrvatskoga jezika.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska akademja znanosti i umjetnosti (HAZU) upravo je objavila u broširanu obliku Izjavu o položaju hrvatskoga jezika.

U uvodu Izjave ističe se kako je hrvatski književni jezik i/ili standardni jezik jedan i jedinstven te da je poseban jezik i neovisan o srpskom i drugim srodnim standardnim jezicima.

U Izjavi se govori o položaju hrvatskoga jezika u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici te položaju hrvatskog jezika i hrvatskih lektorata u inozemstvu.

Tekst Izjave o položaju hrvatskoga jezika, jednoglasne prihvaćene 23. veljače na sjednici Predsjedništva HAZU-a, uobličio je akademik Mislav Ježić na osnovi rasprave Razrednog (Razreda za filološke znanosti) povjerenstva o položaju hrvatskoga jezika (akademici Stjepan Babić, Josip Bratulić, Dalibor Brozović, Mislav Ježić, Radoslav Katičić, Petar Šimunović).

Urednik je brošure Izjava o položaju hrvatskoga jezika (11 str.) akademik Petar Šimunović, tajnik Razreda za filološke znanosti HAZU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙