FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NO "Konstruktora": Plaće za za 7 dana; višak radnika u program skrbi

RIJEKA, 15. veljače 2005.(Hina) - Radnicima riječkog "Konstruktora"d.d. plaće za prosinac prošle godine bit će isplaćene za sedam dana, a56 prekobrojnih neće biti otpušteno bez skrbi, odnosno dok se neosigura novac za otpremnine, rekao je danas na sjedniciGospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije predsjednikNadzornog odbora "Konstruktora" Veljko Božić.
RIJEKA, 15. veljače 2005.(Hina) - Radnicima riječkog "Konstruktora" d.d. plaće za prosinac prošle godine bit će isplaćene za sedam dana, a 56 prekobrojnih neće biti otpušteno bez skrbi, odnosno dok se ne osigura novac za otpremnine, rekao je danas na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije predsjednik Nadzornog odbora "Konstruktora" Veljko Božić.

Božić je kazao da je stanje u "Konstruktoru" loše, ali da je ta tvrtka za prvu polovicu 2005. ugovorila poslove za oko 42 milijuna eura. Rekao je da su troškovi za zaposlenike za trećinu veći nego bi trebali biti te da će višak biti otpušten, ali tek kad bude osiguran novac za otpremnine. Dodao je da radnici koji su podnijeli tužbe protiv tvrtke potiču pokretanje stečaja.

Na stanje u "Konstruktoru" nedavno je upozorila podružnica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) u tom poduzeću, tvrdeći da su na popisu viška upravo oni radnici koji su tužili poslodavca da ne ispunjava obveze iz Kolektivnog ugovora. Sindikalni su predstavnici danas naglasili da je stanje u tom poduzeću sve teže, da radnici nemaju novca za osnovne životne potrebe jer su zadnju plaću, za studeni prošle godine, primili potkraj siječnja, pa su pripravni za štrajk. Nisu isplaćeni ni dodatci na plaće, jubilarne nagrade i otpremnine, pa je 51 radnik podnio tužbe protiv poslodavca.

U siječnju ove godine Uprava je izradila nacrt programa skrbi za višak radnika, po kojemu kani otkazati ugovore o radu 56 od ukupno 230 radnika. Osim onih koji su tužili poslodavca na popisu viška radnika su i dugogodišnji radnici, a nisu oni koji su zaposleni prošle godine, ističu sindikalni predstavnici. Također napominju da iz programa za skrb nije jasno je li poslodavac osigurao novac za isplatu otpremnina, ni kolik je ukupan iznos otpremnina.

U raspravi je dogovoreno da će se predstavnici Uprave i Sindikata "Konstruktora" sastati u sljedeća tri dana.

Na današnjoj sjednici županijskog GSV-a za novog predsjednika izabran je dožupan Luka Denona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙