FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stegovni postupci u policiji zbog propusta kod zaprimanja poziva u pomoć na 92

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Zbog propusta u postupanju nakončetiri telefonska poziva u pomoć 21-godišnje silovane i pretučenedjevojke stegovno će odgovarati operater koji je primio pozive ipolicajci novozagrebačke policijske postaje koji su trebaliintervenirati, izvijestila je danas zagrebačka policija.
ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Zbog propusta u postupanju nakon četiri telefonska poziva u pomoć 21-godišnje silovane i pretučene djevojke stegovno će odgovarati operater koji je primio pozive i policajci novozagrebačke policijske postaje koji su trebali intervenirati, izvijestila je danas zagrebačka policija.

U policiju kažu kako su utvrđeni propusti operatera Operativno-komunikacijskog centra (OKC) jer u kontaktu s djevojkom nije prikupio dovoljno preciznijih obavijesti i nije izvijesti nadređene, odnosno pomoćnika i voditelja smjene. Također su utvrđeni propusti i prilikom obaviještavanja VI. policijske postaje Novi Zagreb, čiji službenici također nisu poduzeli potrebne izvidne mjere i radnje, kažu u policiji.

Po ocijeni policije, uočeni propusti imaju obilježja povrede radne discipline, pa će protiv odgovornih biti pokrenuti stegovni postupci.

Nije otkriveno koliko će policajaca biti stegovno procesuirano, no rečeno je da je operater, koji je zaprimio pozive djevojke, u policiji zaposlen od 1991., a da na sadašnjem radnom mjestu u OKC-u radi posljednjih nekoliko mjeseci.

Nakon preslušavanja snimaka razgovora operatera s djevojkom, policija tvrdi da na temelju prva dva poziva, "zbog informacijskog deficita", nisu mogli poduzeti ništa konkretno. Nakon trećeg poziva odmah je javljeno postaji u Novom Zagrebu koja je u potragu za otetom djevojkom uputila samo jednu policijsku ophodnju koja nije pronašla automobil s 36-godišnjim otmičarem i njegovom 21-godišnjom žrtvom.

U zagrebačkoj policiji tvrde da je djevojka javila da je tuku i da je gola, ali ne da zove iz prtljažnika i da je oteta i silovana, kao što piše tisak. Opovrgnuli su i napise da je djevojci iz OKC-a rečeno da ne mogu ništa učiniti jer ne znaju točnu adresu i da joj je sugerirano da podnese privatnu tužbu.

U policiji su se osvrnuli i na komentare u medijima da je učinjen propust jer se od mobilnih operatera nije tražila pomoć kako bi se lociralo otkuda djevojka zove. U policiji tvrde da je nakon prve kvalitetnije informacije dobivene od djevojke u roku 15-tak minuta policijska ophodnja već počela tragati za njom, te da u tako kratkom vremenu nije moguće dobiti nalog za pomoć mobilnih operatera.

Djevojka, za koju se kasnije ispostavilo da ju je silovao i više puta pretukao bivši 36-godišnji muškarac s kojim je prije nekoliko mjeseci bila u vezi, zvala je pomoć na 92 u četiri navrata u subotu, 12. ožujka, u razdoblju od 10,30 do 15 sati.

Nakon cjelodnevnog zlostavljanja, za vrijeme kojega je djevojka u očaju pokušala samoubojstvo džepnim nožićem kojim je prerezala žile na lijevoj ruci, 36-godišnji otmičar ju je golu izbacio iz automobila.

Otmičar i njegov 21-godišnji suučesnik, s kojim je djevojka zadnje vrijeme bila u vezi, uhićeni su dan kasnije. Protiv njih je tužiteljstvo zatražilo istragu, a o tome će se nakon njihovog saslušanja danas odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙