FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Policajac prijavljen zbog zlostavljanja na cesti

ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Istragu povodom optužbe dvojicegrađana da ih je početkom veljače nekolicina policajaca iz postaje naČrnomercu zlostavljala zagrebačka policija je završila podnošenjemkaznene prijave protiv 36-godišnjeg policajca koji je vezanog42-godišnjeg građanina uhvatio za glavu i njome lupao po krovuautomobila.
ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Istragu povodom optužbe dvojice građana da ih je početkom veljače nekolicina policajaca iz postaje na Črnomercu zlostavljala zagrebačka policija je završila podnošenjem kaznene prijave protiv 36-godišnjeg policajca koji je vezanog 42-godišnjeg građanina uhvatio za glavu i njome lupao po krovu automobila.

Policajac je kazneno prijavljen za zlostavljanja pri obavljanju službe ili javne ovlasti, privremeno je udaljen iz službe zbog teške povrede službene dužnosti i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, izvijestila je danas policija, ne otkrivši identitet prijavljenog policajca.

Osim policajca, 42-godišnji građanin koji se žalio na policijsku brutalnost također je kazneno prijavljen jer je pod utjecajem alkohola šakom udario 36-godišnjeg policajca koji ga je potom svladao i vezao lisicama.

Policijsku brutalnost je 10. veljače prijavio odvjetnik dvojice građana, a istragu o tom slučaju proveli su Sektor kriminalističke policije i Odsjek zakonitosti policije u koordinaciji s unutarnjom kontrolom MUP-a.

U policiji kažu kako je kriminalističkom obradom utvrđeno da su 4. veljače, oko 21 sat, u Ulici Milana Rešetara trojica policajaca u autoophodnji prišla zaustavljenom "VW passatu" jer je odgovarao automobilu iz jednog pokušaja ubojstva koje se pola sata ranije dogodilo u neposrednoj blizini. Policajci su od 63-godišnjeg vozača i 42-godišnjeg suvozača zatražili dokumetne, na što je suvozač, kako tvrde u policiji, pod utjecajem alkohola (1,44 promila) šakom udario policajca koji ga je svladao, oborio na tlo i vezao lisicama. Takav postupak policajca Odsjek zakonitosti policije ocijenio je opravdanim.

Prema policijskom izviješću, svladanog suvozača policajci su potom podigli s tla i naslonili na stražnji dio automobila, no tada je došlo do verbalnog sukoba između njega i 36-godišnjeg policajca koji je muškarca uhvatio za glavu i u više navrata s njom udario po staklu i krovnom limu. Muškarac je zadobio kontuzijsko žarište desnog očnog luka i desne jagodične kosti te lacerokontuznu ranu lijevog očnog luka, navodi se u policijskom izviješću.

Po policijskim podacima, lani je na račun zagrebačkih policajaca bilo 412 pritužbi, što je 15 više nego 2003. Opravdano je bilo 25 pritužbi, neopravdanih 330, a 57 ih još nije riješeno. Na temelju pritužbi građana utvrđeno je 127 disciplinskih prijestupa, 29 policajaca je dobilo otkaz, a 39 ih je zbog lakših prijestupa kažnjeno novčano ili opomenom. Protiv 16 policajaca podnesene su kaznene prijave za ukupno 22 kaznena djela, većinom zlouporabe položaja i ovlasti te prijevare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙