FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predistraga za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori

SPLIT,7. ožujka 2005.(Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u SplituNeven Cambi potvrdio je danas da će u četvrtak početi s predistražnimispitivanjem bivših vojnih policajaca, inače optuženih za ratni zločinnad civilima u Lori tijekom 1992., zbog sumnje da su tada počinili iratni zločin nad ratnim zarobljenicima.
SPLIT,7. ožujka 2005.(Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi potvrdio je danas da će u četvrtak početi s predistražnim ispitivanjem bivših vojnih policajaca, inače optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori tijekom 1992., zbog sumnje da su tada počinili i ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

Ispitivanje će početi na temelju novog istražnog zahtjeva, što ga je Županijsko državno odvjetništvo početkom prosinca prošle godine podnijelo protiv petorice bivših vojnih policajaca.

Istražni sudac splitskoga suda ispitat će u četvrtak dvojicu, a u petak jednog osumnjičenika, budući da su mu ostali nedostupni. Nakon toga odlučit će hoće li pokrenuti istragu. Riječ je o Tonču Vrkiću, Anti Gudiću i Anđelku Botiću.

Uz njih su za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava te za ratni zločin, počinjen nad ratnim zarobljenicima u vojno-istražnom centru Lora od ožujka do kolovoza 1992., osumnjičeni i Tomislav Duić te Emilijo Bungur, no oni su od rujna, kada im je određen pritvor, u bijegu.

Ako istražni sudac odluči otvoriti istragu i ako se njome potvrdi osnovanost sumnje, tužiteljstvo će predložiti jedinstveni sudski postupak za oba kaznena djela, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Michelle Squiccimaro.

Državno je odvjetništvo zahtjev za pokretanjem istrage podnijelo na temelju izjava koje su navodni oštećenici iz Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine, nekadašnji zatvorenici u Lori, a pripadnici paravojnih formacija i JNA, dali u prethodnoj istrazi u vezi s ratnim zločinima počinjenima nad civilima u Lori. Državno odvjetništvo uzelo je u obzir i njihove izjave u medijima, kao i pismene izjave koje su uputili tužiteljstvu.

O načinu ispitivanja svjedoka istražni sudac Cambi, kako je rekao, odlučit će nakon što odluči hoće li pokrenuti istragu, budući da je dio svjedoka dostupan i nalazi se u Hrvatskoj, dok je veći dio njih u drugim državama.

Od osmorice bivših pripadnika 73. bojne Vojne policije optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori, pravosuđu su nedostupni i Josip Bikić i Miljenko Bajić, no, oni, kao ni pritvoreni Davor Banić, nisu obuhvaćeni novim istražnim zahtjevom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙