FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas: "Okolišanje" Izraela kompromitira mirovne napore

RAMALAH, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Palestinskesamouprave Mahmud Abas u utorak je, u govoru pred palestinskimparlamentom, kazao da "okolišanja" Izraela da primjeni svoje obvezekompromitira napore čiji je cilj pokretanje mirovnog procesa.
RAMALAH, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u utorak je, u govoru pred palestinskim parlamentom, kazao da "okolišanja" Izraela da primjeni svoje obveze kompromitira napore čiji je cilj pokretanje mirovnog procesa.

Govoreći na otvaranju desete parlamentarne sjednice palestinskog parlamenta, Abas je kazao da je Palestinska samouprava "pokazala svoju ozbiljnost u vezi primjene obveza preuzetih na summitu u Šarm el-Šeiku usprkos izraelskoj okupaciji i nedostatku sredstava".

Abas i izraelski premijer Ariel Sharon proglasili su na summitu u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku 8. veljače kraj četverogodišnjeg nasilja povezanog s intifadom koja je izbila 28. rujna 2000. godine.

"Ali Izrael neopravdano nastavlja okolišati s primjenom preuzetih obveza, pogotovo u vezi oslobađanja zatvorenika, povratka protjeranih i povlačenja s različitih područja Zapadne obale", kazao je Abas, dodajući da to okolišanje predstavlja prijetnju postignutim naporima i daje izgovor onima koji se protive miru.

Abas je između ostaloga potvrdio da palestinski napori u području sigurnosti moraju biti praćeni "političkim planom" kako bi se mogli pokrenuti pregovori u vezi primjene tzv. "mirovnih smjernica", međunarodnog mirovnog plana čija je ideja objavljena u ljeto 2003. godine, ali sam plan ostao je mrtvo slovo na papiru.

Palestinski čelnik u svom se govoru obvezao i na nastavljanje napora čiji je cilj okončanje sigurnosnog kaosa na palestinskim područjima.

"Moramo nastaviti s naporima kako bi učvrstili vladavinu prava, okončali sigurnosni kaos i zagarantirali sigurnost naših građana", kazao je Abas.

Palestinski predsjednik je također kazao da je Palestinska samouprava spremna preuzeti sve svoje obveze u pojasu Gaze nakon predviđenog izraelskog povlačenja, koje bi trebalo započeti u srpnju.

Abas je također kazao da bi se Izrael nakon Gaze, trebao povući i sa Zapadne obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙