FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva Peking i Taipei da "ne povećavaju napetosti"

BRUXELLES, 14. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europska unija je uponedjeljak navečer potvrdila da se "protivi svakoj primjeni sile"između Kine i Tajvana i pozvala ih da se "klone svakog jednostranogdjelovanja koje bi moglo povećati napetosti", pošto je kineskiparlament prihvatio antisecesionistički zakon uperen protiv Taipeija,javio je AFP.
BRUXELLES, 14. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europska unija je u ponedjeljak navečer potvrdila da se "protivi svakoj primjeni sile" između Kine i Tajvana i pozvala ih da se "klone svakog jednostranog djelovanja koje bi moglo povećati napetosti", pošto je kineski parlament prihvatio antisecesionistički zakon uperen protiv Taipeija, javio je AFP.

EU je podsjetio na "stalna načela kojima se vodi u svojoj politici, a to su privrženost načelu jedinstvene Kine i mirno rješavanje sporova, koja su jedino kadra sačuvati stabilnost u Tajvanskom tjesnacu, te da se protivi svakoj primjeni sile".

"EU će biti zabrinut ako prihvaćanje zakona u kojemu se govori o primjeni nemiroljubivih sredstava poništi najnovije znakove približavanja između dviju obala", dodaje se u priopćenju EU-a koje prenosi agencija France presse.

"Veze između dviju obala trebaju se temeljiti na konstruktivnom dijalogu", ocijenio je usto EU koji ponavlja svoje "uvjerenje da samo takvo približavanje može biti dobro za obje strane i može dovesti do mirnog rješenja tajvanskog pitanja".

Kineski parlament je jednoglasno, uz dva suzdržana glasa, prihvatio antisecesionistički zakon kojim se predviđa primjena sile ukoliko Tajvan proglasi neovisnost, koji je Taipei odmah nazvao dopuštenjem za rat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙