FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Otvoren Scan-centar za digitalno snimanje zapisa minskih polja

SISAK, 9. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskom centru za razminiranje(HCR) u Sisku danas je svečano otvoren najsuvremeniji Scan-centar zabrzo i kvalitetno digitalno snimanje zapisa minskih polja izemljovida.
SISAK, 9. ožujka 2005. (Hina) - U Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) u Sisku danas je svečano otvoren najsuvremeniji Scan-centar za brzo i kvalitetno digitalno snimanje zapisa minskih polja i zemljovida.

Scan-centar, u koji je uloženo 1,2 milijuna eura, proizvela je norveška tvrtka ProCapture i, u sklopu pomoći Hrvatskoj u razminiranju i razvoju sustava humanitarnog razminiranja, darovala norveška vlada.

Scan-centar, kako je rečeno na otvorenju, može digitalno snimiti 10 tisuća zapisa minskih polja, nekoliko tisuća zemljovida te više od tisuću zemljovida velikog formata od dva do tri metra.

U nazočnosti norveških predstavnika i predstavnika lokalnih vlasti otvorio ga je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je u ime premijera Ive Sanadera zahvalio norveškoj vladi. Istaknuo je da će njegovo ministarstvo nastojati da HCR i Hrvatska uz pomoć Scan-centra postanu regionalno središte za snimanje minskih zapisa i zemljovida.

Norveškom veleposlaniku u Hrvatskoj Knutu Toraasenu i predstavnicima norveške vlade zahvalio je ravnatelj HCR-a Otto Jungwirth, istaknuvši da se Norveška u razminiranje u Hrvatskoj uključila od početka rada HCR-a. Scan-centar, naveo je, služit će i drugim ustanovama u Hrvatskoj, kao što je Državna geodetska uprava, s kojom je HCR zaključio sporazum o međusobnoj suradnji i predstavnici koje su nazočili svečanosti njegova otvorenja.

O projektu Scan-centra govorio je direktor norveške Državne agencije za kartografiju i katastar Knut Flaathen, napomenuvši da je to peti takav projekt norveške vlade u Hrvatskoj.

Veleposlanik Toraasen, koji se osobno zauzeo za ostvarenje toga projekta, rekao je da je Norveška nakon rata u Hrvatskoj u razne projekte, od pomoći razminiranju i minskim žrtvama, do humanitarnih, komunalnih i gospodarskih projekta, uložila oko 730 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙