FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: Rast BDP-a u 2004. iznosit će 3,7 posto

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Realna stopa rasta bruto domaćegproizvoda (BDP) za 2004. u odnosu na 2003. trebala bi iznositi 3,7posto, procjena je koju je na današnjoj konferenciji za novinare,posvećenoj i 130. obljetnici državne statistike, iznio ravnateljDržavnog zavoda za statistiku Jakov Gelo.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2004. u odnosu na 2003. trebala bi iznositi 3,7 posto, procjena je koju je na današnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj i 130. obljetnici državne statistike, iznio ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Jakov Gelo.

Statističari, naime, prema trenutačno raspoloživim podatcima za tri tromjesečja prošle godine, predviđaju da će u četvrtom tromjesečju 2004. realna stopa rasta BDP-a iznositi 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2003.

Realna stopa rasta u prošloj u odnosu na 2003. trebala bi, kako procjenjuju, iznositi 3,7 posto.

Na taj relativno sporiji rast u odnosu na tri prethodne godine utjecao je pad aktivnosti u području graditeljstva, što se odrazilo i na bitno usporavanje investicija. Rast osobne i državne potrošnje manje-više zadržavaju stabilan trend, a povoljni trendovi bilježe se u području vanjske trgovine, gdje u trećem tromjesečju prošle godine izvoz prvi put raste brže od uvoza.

Gelo ističe i da je poljoprivreda, s rastom od 5 posto, možda i nešto više, nešto više doprinijela rastu BDP-a nego 2003., da su proizvodne djelatnosti (industrija, graditeljstvo i sl.) na razini opće stope rasta BDP-a od oko 3,7 posto, no, da je unutar toga graditeljstvo, napose u drugoj polovici prošle godine, ušlo u određenu stagnaciju i njegova stopa rasta u prošloj godini je oko 2 posto.

Kod usluga, turizam će biti barem na razini općeg gospodarskog kretanja, a prošle je godine zabilježena i višestruko veća stopa rasta izvoza (16,9 posto) od uvoza (porast od 5,4 posto u odnosu na 2003.). Dominantan hrvatski izvozni proizvod su brodovi, pri vrhu su i naftni derivati, a dominantan uvozni proizvod su automobili, istaknuo je Gelo.

Prema podatcima koje je iznio, BDP po stanovniku u Hrvatskoj je prošle godine bio nešto manji od 47.000 kuna, u eurima je to 6.225 eura, a izraženo u dolarima BDP po stanovniku prošle je godine iznosio 7.731 dolar.

Državni zavod za statistiku obilježava i 130 godina hrvatske statistike - 18. veljače 1875. potvrđeni su zakon o ustroju statističkog ureda i vijeća.

Prije desetak dana pak, 4. veljače, ponovno je osnovano Hrvatsko statističko društvo, a Državni je zavod započinje i s "prozorom u statistiku" - na prozoru na zgradi Zavoda u Ilici 3 postavljen je ekran na kojem će se prezentirati najzanimljiviji statistički podatci. Na tom će se ekranu 'vrtjeti' 50-60 statističkih podataka, a uz najvažnije podatke i zanimljivosti, kao npr. da su najčešća ženska imena u Hrvatskoj Marija, Ana i Ivana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙