FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU-RH: Završen twinning projekt za statistiku u okviru CARDS-a

ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Projekt "Potpora Državnom zavodu zastatistiku Republike Hrvatske u prikupljanju podataka i usvajanjupravne stečevine EU-a (acquis)", vrijedan 850 tisuća eura, uspješno jezavršen, objavili su danas Delegacija Europske komisije (EK) uRepublici Hrvatskoj i Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 23. veljače 2005. (Hina) - Projekt "Potpora Državnom zavodu za statistiku Republike Hrvatske u prikupljanju podataka i usvajanju pravne stečevine EU-a (acquis)", vrijedan 850 tisuća eura, uspješno je završen, objavili su danas Delegacija Europske komisije (EK) u Republici Hrvatskoj i Državni zavod za statistiku.

Vanjski promatrači ocijenili su projekt, njegove ciljeve i postignute rezultate jednima od najboljih do sada u okviru financiranja iz programa CARDS, ističe u priopćenju Delegacija EK. Dodaju da su danas u Državnom zavodu za statistiku predstavljeni konačni rezultati projekta.

Riječ je o twinning projektu provedenom u suradnji s Danskim zavodom za statistiku.

Projekt, koji je financirala Europska komisija u okviru programa CARDS 2001, službeno je pokrenut 1. svibnja 2003. Inicijalno planiran u trajanju od 18 mjeseci, produžen je na 21 mjesec.

Opći cilj programa bio je jačanje statističkog informacijskog sustava Republike Hrvatske kroz postupno usvajanje pravne stečevine Unije u pojedinim selektivnim područjima statistike. Stoga je statistička pomoć pružena u usklađivanju hrvatskog statističkog sustava sa zahtjevima EU-a posebice kroz unaprjeđenje prikupljanja i obrade podataka, razvoja metodologije za statistički dio Poslovnog registra i unaprjeđenja sustava nacionalnih i regionalnih računa u skladu s europskim sustavom računa iz 1995. g. i njegovim izmjenama i dopunama.

Prvi twinning projekt između Državnog zavoda za statistiku i javne institucije države članice EU svakako se pokazao dostojnim svog imena. Stručnjaci iz Danskog zavoda za statistiku, uz potporu svojih finskih i švedskih kolega iz njihovih nacionalnih ureda radili su u selektivnim područjima statistike uz svoje hrvatske kolege više kao partneri nego kao vanjski stručnjaci. Tako je ostvaren još jedan važan cilj - stvaranje uskih profesionalnih i osobnih veza između navedenih nacionalnih ureda za statistiku, navodi Delegacija EK-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙