FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR: Za kreditiranje novih nasada povoljni krediti

SPLIT, 15. ožujka 2005. (Hina) - Novi program kreditiranja podizanjadugogodišnjih nasada, koji provodi Hrvatska banka za obnovu i razvoj(HBOR) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), ima za ciljpunomoći poljoprivrednicima pri podizanju novih nasada maslina, vinoveloze i voćnjaka kojih bi do 2007. godine u Hrvatskoj trebalo biti33.500 hektara, rečeno je na današnjem predstavljanju u Splitu.
SPLIT, 15. ožujka 2005. (Hina) - Novi program kreditiranja podizanja dugogodišnjih nasada, koji provodi Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), ima za cilj punomoći poljoprivrednicima pri podizanju novih nasada maslina, vinove loze i voćnjaka kojih bi do 2007. godine u Hrvatskoj trebalo biti 33.500 hektara, rečeno je na današnjem predstavljanju u Splitu.

Krediti se odobravaju s rokom otplate od 10 do 15 godina, s počekom otplate od 2 do 5 godina, ovisno o vrsti i visini kredita koja za fizičke osobe može iznositi od 80 tisuća do 1,5 milijuna kuna, odnosno za pravne osobe od 100 tisuća do 3,5 milijuna kuna, kazala je Marina Jurašin iz HBOR-a.

Istaknula je da je kamatna stopa 4 posto, a posebne uvjete imaju poljoprivrednici u manje razvijenim krajevima i na otocima, koji mogu računati i na manje iznose kredita.

Kreditima se može financirati kupnja zemljišta za sadnju dugogodišnjih nasada, sadnog materijala, matičnih nasada te mehanizacije i opreme, kazala je Jurašin.

Voditelj splitske poslovnice HAMAG-a Ivo Bošnjak naglašava da poljoprivrednici mogu koristiti jamstvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo. Kako je Bošnjak kazao, oko 73 posto svih garancija namijenjeno je upravo poljoprivrednicima za podizanje trajnih nasada.

Najveći iznos kredita u kojemu HAMAG može biti jamac je 3,5 milijuna kuna, a rok obrade zahtjeva je samo 7 dana.

Prema njegovim riječima, ove godine samo na području Splitsko-dalmatinske županije podignuto je 50 hektara novih vinograda.

(Hina) xmerc ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙