FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY otpečatio optužnicu protiv Miće Stanišića

ZAGREB/DEN HAAG, 10. ožujka 2005. (Hina) - Haški sud (ICTY) otpečatioje u četvrtak navečer optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjihposlova Republike Srpske Miće Stanišića u kojoj ga se tereti zaprogon, istrebljenje, deportacije i ubojstva bosanskih Muslimana iHrvata tijekom 1992., kada su srpske snage provele glavninu etničkogčišćenja teritorija današnjeg srpskog entiteta u BiH.
ZAGREB/DEN HAAG, 10. ožujka 2005. (Hina) - Haški sud (ICTY) otpečatio je u četvrtak navečer optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića u kojoj ga se tereti za progon, istrebljenje, deportacije i ubojstva bosanskih Muslimana i Hrvata tijekom 1992., kada su srpske snage provele glavninu etničkog čišćenja teritorija današnjeg srpskog entiteta u BiH.

Stanišić je tijekom dana najavio svoj odlazak u Haag i dobrovoljnu predaju Sudu. Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti zbog progona na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, za istrebljenje, deportacije, ubojstva, mučenja i nehumane postupke, uključujući prisilno preseljenje.

U tri točke optužen je za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, mučenja i okrutnosti.

Optužen je za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu od 1. travnja do 31. prosinca 1992. kada je obnašao dužnost ministra policije Republike Srpske. Cilj zločinačkog pothvata, koji je po optužnici trajao do Daytonskog mirovnog sporazuma 1995, godine, bilo je "trajno uklanjanje i etničko čišćenje, silom ili drugim sredstvima, bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih ne-Srba s teritorija planirane jedinstvene srpske države, činjenjem zločina za koje je optužen", navodi se u optužnici.

"Jedinstvena srpska država" u haškim optužnicama predstavlja sinonim za Veliku Srbiju.

Optužnicu protiv Stanišića, koji je za petak najavio dolazak u Nizozemsku i predaju Haškom sudu, potvrdio je 25. veljače 2005. sudac Amin el Mahdi, iz Egipta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙