FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški sud zabrinut zbog krađe iz ureda odvjetnika Jonjića

ZAGREB/DEN HAAG, 3. ožujka 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) izrazio je učetvrtak zabrinutost zbog krađe sudskih dokumenata iz ureda odvjetnikaTomislava Jonjića u Zagrebu 26. veljače, te upozorio da eventualnoobjavljivanje tog materijala može voditi do kaznenog progona.
ZAGREB/DEN HAAG, 3. ožujka 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog krađe sudskih dokumenata iz ureda odvjetnika Tomislava Jonjića u Zagrebu 26. veljače, te upozorio da eventualno objavljivanje tog materijala može voditi do kaznenog progona.

"Izražavam zabrinutost suda zbog izvješća da je u Zagrebu prošloga vikenda izvršena krađa većeg broja CD-romova koji su sadržavali dokumente vezane uz predmete ICTY-a", kazao je glasnogovornik suda Jim Landale na brifingu za novinare u Den Haagu i u telefonskom razgovoru za Hinu u četvrtak.

Odvjetniku Jonjiću, koji u Den Haagu zastupa Hrvate iz BiH Paška Ljubičića i Valentina Čorića, prošle je subote iz ureda otuđeno 35 CD-romova. Na njima su, po Jonjićevim riječima, iskazi svjedoka optužbe i obrane, uključujući i zaštićene svjedoke, iz ta dva predmeta u kojima je angažiran.

Glasnogovornik Landale upozorio je sve medije, a posebno medije u Hrvatskoj, da bi objavljivanje zaštićenog materijala kojim bi se prekršile zaštitne mjere ICTY-a, moglo rezultirati optužbom za nepoštivanje suda protiv odgovornih osoba.

"To je vezano s identificiranjem svjedoka kojima je sud zajamčio zaštitne mjere zbog postojanja prijetnje njihovoj sigurnosti zbog uključenosti u neki haški predmet", istaknuo je.

ICTY je, po njegovim riječima, do sada podigao nekoliko optužbi zbog nepoštivanja suda, vezano uz ugrožavanje zaštite ili prijetnji svjedocima, među ostalim protiv podgoričkog lista "Dan", srpske odvjetnice Milke Maglov i kosovskog Albanca Beqe Beqaja.

Prema Pravilniku o postupku i dokazima ICTY-a, kod utvrđene krivnje za nepoštivanje suda moguće je izreći kaznu do sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 eura.

Odvjetnik Tomislav Jonjić izjavio je u četvrtak u telefonskom razgovoru, kako je pregled dokumenata koji je u međuvremenu obavio, potvrdio da je iz ureda ukradeno 35 CD-romova od ukupno 150.

"Prema onome što je do sada pregledano ne nedostaje ništa novo. Sva šteta ustanovljena je prvi dan", kazao je Jonjić.

Policija, po njegovim riječima, intenzivno traga za počiniteljima u sklopu čega je do sada u više navrata razgovarala sa zaposlenicima ureda i sa susjedom koji je na trenutak vidio provalnika. Usprkos tim naporima istraga još nije urodila plodom, rekao je Jonjić.

Krađa dokumenata iz Jonjićeva ureda, prema dostupnim je informacijama treći incident takve vrste kada su u pitanju hrvatski odvjetnici angažirani pred ICTY-em.

Provale su ranije zabilježene u odvjetničkom uredu Krešimira Krsnika, bivšeg branitelja Mladena Naletilića Tute i uredu Ante Nobila, branitelja Tihomira Blaškića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙