FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: Hrastov na psihijatriji, rasprava odgođena

KARLOVAC, 14. ožujka 2005. (Hina) - Mihajlo Hrastov, optužen za"protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u oružanom sukobu" te"počinjenje kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava",nije se danas odazvao zakazanoj sudskoj raspravi, pa je suđenjeodgođeno.
KARLOVAC, 14. ožujka 2005. (Hina) - Mihajlo Hrastov, optužen za "protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u oružanom sukobu" te "počinjenje kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava", nije se danas odazvao zakazanoj sudskoj raspravi, pa je suđenje odgođeno.

Okrivljenikov odvjetnik Krešimir Vilajtović rekao je da je Mihajlo Hrastov primljen u petak u Psihijatrijsku bolnicu "Sv. Ivana" u Jankomiru u Zagrebu "zbog trajne promjene osobnosti nakon katastrofalnih događaja i s tim u vezi reaktivne psihoze", o čemu je u sudski spis dostavio i dokumentaciju.

Dodao je da je u subotu bio kod svojeg branjenika u Jankomiru, ali on "zbog teškoga psihičkog stanja nije bio sposoban za komunikaciju".

Na pitanje predsjednika Sudskog vijeća Miroslava Janjca odvjetnik Vilajtović je rekao da u subotu dežurna psihijatrica nije mogla predvidjeti koliko bi liječenje moglo potrajati.

Sudac Janjac je zbog okrivljenikove odsutnosti odgodio rasprave zakazane za danas i sutra, s napomenom da će sud od nadležnih liječnika zatražiti procjenu koliko će trajati moguće liječenje i s tim u skladu zakazati novu raspravu.

Nakon odgođene rasprave Vilajtović je za Hinu izjavio da je dežurna psihijatrica rekla da u takvim slučajevima sama obrada traje dva i više mjeseci.

Preživjeli rezervist JNA Svetozar Šarac trebao je sutra uz policijsku zaštitu doputovati na svjedočenje iz Srbije i Crne Gore, ali je danas nalog za pratnju povučen, rekao je sudac Janjac.

Obnovljeni postupak na osnovi rješenja Vrhovnog suda nakon dviju oslobađajućih presuda počeo je u rujnu prošle godine, točno 13 godina nakon događaja u kojem je pripadnik posebne policijske postrojbe karlovačke Policijske uprave Mihajlo Hrastov primio zadatak da sa svojom grupom čuva i sprovede u policiju skupinu neprijateljskih vojnika koji su predali oružje.

Iako nisu bili izravno ugroženi životi Hrastova i drugih policajaca, stoji u optužnici, pucao je na Koranskom mostu u Karlovcu na razoružane neprijateljske vojnike iz mitraljeza marke "ultimax". Pri tomu su od strijelnih rana umrli Jovan Sipić, Božo Kozlina, Nebojša Popović, Milić Savić, Milenko Lukač, Nikola Babić, Slobodan Milovanović, Svetozar Gojković, Miloš Srdić, Zoran Komadina, Mile Babić, Vaso Bižić i Mile Peurača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙