FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina traži mir s Tajvanom i stabilno gospodarstvo

PEKING, 5. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kineski premijer Wen Jibao usubotu je u govoru na godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnogkongresa naglasio da su mirno ujedinjenje s Tajvanom i rastgospodarstva bez "pregrijavanja" glavni ciljevi njegove vlade upredstojećem razdoblju.
PEKING, 5. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kineski premijer Wen Jibao u subotu je u govoru na godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa naglasio da su mirno ujedinjenje s Tajvanom i rast gospodarstva bez "pregrijavanja" glavni ciljevi njegove vlade u predstojećem razdoblju.

No, Wen Jiabao otkrio je i nekoliko pojedinosti o novome zakonu protiv secesije koji bi mogao pružiti zakonski temelj za napad na Tajvan, otok koji Peking smatra dijelom kineskoga teritorija, ako ovaj odluči proglasiti samostalnost.

"Kineski je narod odlučan očuvati suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i neće nikada dozvoliti da secesionističke snage odvoje Tajvan od Kine, ni na koji način i ni pod kojim imenom", rekao je kineski premijer i dobio ovacije tri tisuće delegata na kongresu.

Wen je naglasio da kineska ekonomija mora održati svoju snagu, ali i ponešto usporiti gospodarski rast, s postojećih 9.5 na otprilike 8 posto, "kako ne bi došlo do pregrijavanja"

U subotu se još očekuje da pred parlamentom ministar razvoja Ma Kai govori o nastavku mjera za hlađenje gospodarstva. Ma Kai očekuje da će rast fiksnoga ulaganja ove godine znatno usporiti.

Ministar financija Jin Renqing najavit će niži proračunski deficit jer je službeni Peking smanjio poticajnu potrošnju koja je postojala sedam godina.

Promatrači kongres smatraju tijelom koje samo daje potvrdu, jer se zakoni sastavljaju puno prije uz blagoslov komunističke partije, a odobravaju se gotovo jednoglasno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙