FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: Ne podupiru se projekti protuhrvatskoga usmjerenja

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić izjavioje kako je neprihvatljiva tvrdnja da se uz pomoć državnih tijelanovčano podupiru projekti protuhrvatskoga usmjerenja, koja je iznesenau Izjavi o stanju hrvatske kulture i nacije što ju je u ponedjeljaknavečer prihvatio Hrvatski kulturni krug.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić izjavio je kako je neprihvatljiva tvrdnja da se uz pomoć državnih tijela novčano podupiru projekti protuhrvatskoga usmjerenja, koja je iznesena u Izjavi o stanju hrvatske kulture i nacije što ju je u ponedjeljak navečer prihvatio Hrvatski kulturni krug.

"Posebnost područja kulture upravo je u tome što djeluje poticajno za različite građanske inicijative koje su ili politički ili strukovno, a ponekad i interesno motivirane", rekao je ministar kulture, komentirajući Izjavu.

Rekavši kako u tom kontekstu promatra i tu inicijativu, ministar je napomenuo kako je osnovno obilježje kulturne politike i strategije Vlade i Ministarstva kulture otvorenost i poticanje raznolikosti uz posebnu brigu oko čuvanja hrvatskoga kulturnog identiteta i kulturne baštine u vremenu globalizacije, a posebno zbog velikih stradanja hrvatske kulturne baštine za vrijeme Domovinskog rata.

"Kako bi se osigurala ravnoteža u provođenju te politike, Zakonom su osnovana kulturna vijeća, sastavljena od umjetnika i stručnjaka iz svih krajeva Hrvatske, koji na temelju javno objavljenih kriterija predlažu ministru projekte koji će se novčano podupirati iz sredstava državnog proračuna. Stoga smo uvjereni kako takav transparentan pristup osigurava hrvatskoj kulturi budućnosti te je neprihvatljiva tvrdnja kako se uz pomoć državnih tijela novčano podupiru projekti protuhrvatskoga usmjerenja", istaknuo je.

U pogledu pristupanja Europskoj uniji, kako napominje, uvjereni smo kako upravo hrvatska kultura svjedoči našu pripadnost europskom kulturnom krugu, a put prema Europskoj uniji podupire i priželjkuje većina hrvatskih građana.

Po ministrovim riječima kako bi se osiguralo da približavanje Europskoj uniji zaista bude u interesu hrvatske kulture i umjetnosti, u pripremi novih zakona i prije prihvaćanja novih politika, aktivno uključujemo u izradu svih dokumenata strukovne udruge i umjetnike pojedince koji zasigurno najbolje znaju štititi i zastupati svoje interese.

Bez ulaženja u detalje Izjave Biškupić se osvrnuo na dio u kojem se spominje nepovjerenje između domovinske i iseljene Hrvatske.

"Uz maksimalne napore za što bolje predstavljanja hrvatske kulture u svijetu, Ministarstvu kulture u okviru programa međunarodne kulturne suradnje posebnu brigu vodi upravo o hrvatskom iseljeništvu, a jedan od primjera je i podrška otvaranju Muzeja hrvatskog iseljeništva pri Hrvatskoj matici iseljenika", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙