FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Odgoda pregovora s Hrvatskom potakla bi protueuropske snage

LJUBLJANA, 12. ožujka 2005.(Hina) - Odgoda pregovora EU-a s Hrvatskom,osobito na duže vrijeme, potakla bi protueuropske snage i bila krivisignal za cijeli zapadni Balkan, ocijenio je u razgovoru za mariborskidnevni list "Večer" od subote slovenski premijer Janez Janša.
LJUBLJANA, 12. ožujka 2005.(Hina) - Odgoda pregovora EU-a s Hrvatskom, osobito na duže vrijeme, potakla bi protueuropske snage i bila krivi signal za cijeli zapadni Balkan, ocijenio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote slovenski premijer Janez Janša.

"Slovenija podržava Hrvatsku na putu u Europu, a odgoda pregovora, osobito ako bi trajala duže, nije u našem interesu. Ne želimo na našoj granici imati državu u kojoj bi došlo do nestabilnosti. To bi hrvatsko javno mnijenje okrenulo u protueuropski smjer i tražili bi se alternativni scenariji. Cijela bi se regija mogla okrenuti u pogrešnom pravcu", rekao je Janša.

Slovenski je premijer dodao da želi stabilnu Hrvatsku s kojom će se i međusobna još neriješena bilateralna pitanja rješavati na osnovi europskih standarda.

"Naša je ocjena da približavanje Hrvatske Europskoj uniji stvara povoljni okvir za trajni sporazum o granici", rekao je Janša.

Slovenski je premijer rekao da su na njegovom prošlotjednom susretu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom dominirala bilateralna pitanja.

"Jedna od glavnih tema susreta bio je način izbjegavanja incidenata. Treba postići da se međunarodni ugovori koje smo potpisali i ratificirali primjenjuju i poštuju i na tim pretpostavkama je moguće s manje nervoze tražiti trajna rješenja", rekao je Janša u razgovoru za "Večer".

Na pitanje o problematici granice na moru Janša je rekao da je slovensko stajalište da je granica ondje "gdje se nalazila u vrijeme osamostaljenja dviju država".

Na pitanje o tome hoće li slovenska vlada proglasiti ekološki pojas u Jadranskom moru, slovenski je premijer rekao da će se to napraviti ako bude potrebno.

"U sadašnjem trenutku proglašenje takve zone nije potrebno, ali je važno da imamo pravnu osnovu za to", rekao je Janša.

Slovenski premijer nije odgovorio na postavljeno pitanje o problematici štediša Ljubljanske banke Zagreb. Slovenski tisak kritizirao je naime nedavnu Janšinu izjavu da je su prijašnje slovenske vlade stajalištima o Ljubljanskoj banci često štetile slovenskom gospodarstvu, što su neki shvatili kao namjeru Janše da promijeni dosadašnja stajališta službene Ljubljane da je Ljubljanska banka i njeni dugovi štedišama u zemljama nekadašnje Jugoslavije "sukcesijsko pitanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙