FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel pod optužbom da Hrvatskoj upućuje krive signale - Mladina

LJUBLJANA,7. ožujka(Hina) - Slovenski europarlamentarac i nekadašnjiministar obrane Jelko Kacin optužio je ministra vanjskih poslovaDimitrija Rupela da slabo reagira na događaje u Italiji i Austriji,dok u odnosu prema Hrvatskoj pokazuje znakove popuštanja u odnosu najedinstvenu politiku Europske unije.
LJUBLJANA,7. ožujka(Hina) - Slovenski europarlamentarac i nekadašnji ministar obrane Jelko Kacin optužio je ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da slabo reagira na događaje u Italiji i Austriji, dok u odnosu prema Hrvatskoj pokazuje znakove popuštanja u odnosu na jedinstvenu politiku Europske unije.

Kao jednu od Rupelovih pogrešaka Kacin je, u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina", naveo to što je Rupel u ulozi predsjedavajućeg OESS-a nedavno imenovao Miomira Žužula članom vijeća uglednih osoba koje će predložiti reformu te organizacije.

"Imenovanje Žužula na to mjesto bilo je iznenađenje prve vrste jer je Hrvatska još uvijek pod monitoringom OESS-a zbog očitih problema na području ljudskih prava, poštovanja slobode medija, vraćanja izbjeglica i sličnih stvari", rekao je Kacin.

Kacin, koji u Europskom parlamentu djeluje u okviru grupacije liberalnih i demokratskih stranaka (ADLE), također je rekao da je Rupel nekim svojim izjavama relativizirao jedinstvenu politiku Bruxellesa oko uvjeta za početak pregovora s Hrvatskom.

"Naš je ministar davao dvosmislene izjave koje su u Bruxellesu i državama članicama izazvale pozornost. Rupel je rekao da kod nekih članica primjećuje skeptičnost u pogledu čvrstoće kriterija koje Hrvatska mora ispuniti, a to je shvaćeno kao neprimjeren ekskurs i otklon od jedinstvene i dogovorene europske politike", izjavio je Kacin za ljubljansku "Mladinu".

Što se tiče odnosa s Italijom i Austrijom, Kacin tvrdi da je Rupel posve neprimjereno reagirao na narušavanje odnosa koje je izazvao talijanski televizijski film "Srce u jami" i izjavu predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola da Slovenija nije automatska nasljednica Austrijskog državnog ugovora iz 1955. godine, koji među ostalim regulira zaštitu slovenske manjine u Koruškoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙