FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska podijelila EU u tri tabora

LJUBLJANA,11. ožujka(Hina) - Zasjedanje odbora stalnih predstavnikazemalja članica EU-a (COREPER) u četvrtak pokazalo je da je Unijaglede početka pregovora s Hrvatskom podijeljena u tri tabora, pišeljubljansko "Delo" od petka ocjenjujući da je Unija dovedena u većunepriliku nego Hrvatska koja tvrdi da je spremna napraviti sve da seGotovina locira.
LJUBLJANA,11. ožujka(Hina) - Zasjedanje odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER) u četvrtak pokazalo je da je Unija glede početka pregovora s Hrvatskom podijeljena u tri tabora, piše ljubljansko "Delo" od petka ocjenjujući da je Unija dovedena u veću nepriliku nego Hrvatska koja tvrdi da je spremna napraviti sve da se Gotovina locira.

"Pokazalo se je da je Unija više nego ikada rascijepljena zbog dileme da li otpočeti pregovarački maraton s Hrvatskom ili ga odgoditi dok se ne uhiti Gotovina. Interpretacija toga što znači obveza dosljedne suradnje s Haagom podijelila je 25 zemalja na tri tabora: većinu koja konstatira da kandidatkinja nije ispunila uvjet za početak procesa širenja, na dio članica koji se nije jasno izjasnio i manjinu u kojoj su Slovačka, Austrija, Madžarska i Slovenija - koje se zauzimaju za početak procesa 17. ožujka", piše "Delo".

List navodi da je Europska komisija načelno navela da će pregovore s Hrvatskom u sadašnjoj situaciji biti "veoma teško početi". "To navodno znači da su te mogućnosti za Hrvatsku 17. ožujka jednake nuli jer Carla del Ponte inzistira da Zagreb nije napravio dovoljno za uhićenje generala Gotovine", piše "Delo" dodajući da će COREPER imati još jedan sastanak na istu temu pred zasjedanje ministara vanjskih poslova idućeg tjedna.

"U ključnoj će se dilemi ministri vanjskih poslova prilično vjerojatno razići s konstatacijom da uvjeti za početak pregovora nisu ispunjeni, najavljuju u palači Justus Lipsius", predviđa u prilogu svog dopisnika iz Bruxellesa ljubljansko "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙