FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Gradski perivoji Hrvatske u 19. stoljeću"

ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U Zagrebu je u ponedjeljak navečerpredstavljena knjiga Bojane Bojanić-Obad Šćitaroci i Mladena ObadaŠćitarocija "Gradski perivoji Hrvatske u 19. stoljeću - Javnaperivojna arhitektura hrvatskih gradova u europskom kontekstu".
ZAGREB, 8. ožujka 2005. (Hina) - U Zagrebu je u ponedjeljak navečer predstavljena knjiga Bojane Bojanić-Obad Šćitaroci i Mladena Obada Šćitarocija "Gradski perivoji Hrvatske u 19. stoljeću - Javna perivojna arhitektura hrvatskih gradova u europskom kontekstu".

Nakladnici knjige su Šćitaroci, Arhitektonski fakultet i Austrijski kulturni forum u Zagrebu .

O knjizi su govorili austrijski sveučilišni profesor Geza Hajos, povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, profesorica s Arhitektonskog fakulteta Sonja Jurković i autori knjige.

"Hrvatska je postala dio Europe preko srednjovjekovne Ugarske, a onda i preko Habsburške Monarhije", rekao je Hajos i dodao kako su to pokazali i autori u knjizi o hrvatskoj perivojnoj kulturi u 19. stoljeću.

Hajos je pozvao da knjiga bračnog para Šćitaroci bude nada u bolju suradnju zemalja negdašnje Monarhije.

"Knjiga je rezultat međunarodnog projekta koji želi predstaviti urbane perivoje bivše Monarhije", rekla je Knežević i dodala da su autori knjigu napisali prije sto godina, ne bi nam trebalo prevoditi govor gospodina Hajosa.

"Tko je odgovoran da smo morali napustiti tadašnju Monarhiju", zapitala je Knežević i dodala kako smo tada znali govoriti i njemački i madžarski.

"Perivoji su djelo ostvarenog idealnog ambijenta", napomenula je Jurković i dodala kako knjiga prati pojavu osvajanja gradskog prostora za šetnje i odmor. "Knjiga predstavlja visokoestetiziranu urbanističku sliku hrvatskih gradova", dodala je.

Knjiga "Gradski perivoji Hrvatske u 19. stoljeću - Javna perivojna arhitektura hrvatskih gradova u europskom kontekstu" (263 str.) u trima poglavljima obrađuje gradske perivoje u Beču i zemljama bivše austrijske Monarhije iz europske perspektive između 1765. i 1867., hrvatsku perivojnu arhitekturu u 19. stoljeću i pregled gradova, mjesta i perivoja u Hrvatskoj.

Uvod knjizi napisao je bečki sveučilišni profesor Walter Krause, a prvo poglavlje bečki povjesničar umjetnosti Geza Hajos. Na kraju knjige objavljeni su sažetci na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, literatura, nazivlje perivojne arhitekture, izvori ilustracija i kazalo perivoja, mjesta i imena.

Bojana Bojanić-Obad Šćitaroci (1956.) gostujuća je profesorica na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a Mladen Obad Šćitaroci (1955.) redoviti profesor na tom fakultetu. Zajednički su napisali knjigu "Dvorci i perivoji u Slavoniji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙