FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rješenje o početku istrage za Loru sljedeći tjedan

SPLIT,11. ožujka 2005.(Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u SplituNeven Cambi idući će tjedan donijeti rješenje o početku istrage zaratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 1992.
SPLIT,11. ožujka 2005.(Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi idući će tjedan donijeti rješenje o početku istrage za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 1992.

Kako se doznaje od suca Cambija, nakon što je jučer i danas na temelju zahtjeva Županijskoga državnog odvjetništva u predistražnom postupku ispitao Antu Gudića, Tonča Vrkića i Anđelka Botića, odlučio se za pokretanje istrage. Preostala dvojica osumnjičenika Tomislav Duić i Emilio Bungur su u bijegu.

Navedena petorica, s još trojicom bivših vojnih policajaca, već su optužena za ratni zločin nad civilima u Lori u istom razdoblju. U pritvoru je još samo Davor Banić, a u bijegu su i Josip Bikić i Miljenko Bajić.

I danas ispitani Anđelko Botić, a to su jučer učinili Vrkić i Gudić, zanijekao je da je sudjelovao u navodnim zločinima, tvrdeći da je u Lori bio samo mjesec i pol dana i to kao pripadnik 4. gardijske brigade.

Zahtjev za početkom istrage Državno je odvjetništvo podnijelo potkraj prošle godine zbog sumnje da su od ožujka do kolovoza 1992. zlostavljali 30-ak srpskih ratnih zarobljenika iz BiH, pripadnika paravojnih formacija i tzv. JNA, od kojih su trojica preminula, kako se sumnja, zbog mučenja u Vojnom istražnom centru Lori.

Terete se za kršenje Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, odnosno da su okrutno dovodili, držali i zlostavljali ratne zarobljenike, prisiljavali ih na blud, tukli ih nogama, šakama, gumenim i bejzbolskim palicama, mučili strujom, počinivši tako kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Tomislav Duić bio je zapovjednik, Vrkić njegov zamjenik, a Bungur, Gudić i Botić stražari.

Ante Gudić zanijekao je u cijelosti navode istražnog zahtjeva. Kako je rekao istražnom sucu, u Lori je bio manje od dva mjeseca, dakle, kraće od vremena u kojemu je počinjeno navodno kažnjivo djelo. Slično je izjavio i Anđelko Botić. Dvojica osumnjičenika, kako kažu, nisu bila ovlaštena ispitivati zarobljenike, za smrtne su slučajeve čuli, no nisu u tome sudjelovali niti mogu ikoga za to optužiti, kazali su istražnom sucu.

Tonči Vrkić sucu je rekao kako je točno da je bio zamjenik zapovjednika, no u stvarnosti nije imao velike ovlasti, već je izvršavao usmene zapovijedi zapovjednika 72. bojne Vojne policije pod zapovjedništvom koje je bio Vojni istražni centar Lora. Iako je, također, čuo za smrtne slučajeve, ne zna tko je usmrtio trojicu zarobljenika i zlostavljao ostale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙