FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje za slučaj Lora ipak u odsutnosti

SPLIT,18. veljače 2005.(Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog sudau Splitu prihvatilo je na današnjoj sjednici zahtjev dvojice od osamoptuženih za ratni zločin, počinjen 1992. u vojnom zatvoru Lora, da sesuđenje održi neovisno o tome što su četvorica optuženika u bijegu,potvrdila je potpredsjednica suda, i sama članica tog vijeća, MaricaŠćepanović.
SPLIT,18. veljače 2005.(Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je na današnjoj sjednici zahtjev dvojice od osam optuženih za ratni zločin, počinjen 1992. u vojnom zatvoru Lora, da se suđenje održi neovisno o tome što su četvorica optuženika u bijegu, potvrdila je potpredsjednica suda, i sama članica tog vijeća, Marica Šćepanović.

Suđenje optuženima u tzv. slučaju Lora održat će se u odsutnosti četvorice koji su u bijegu jer je vijeće ocijenilo kako četvorica pritvorenih bivših vojnih policajaca ne mogu u nedogled čekati dok se bjegunci ne uhite ili sami predaju, rekla je sutkinja Šćepanović, dodajući kako je "zahtjev pritvorenika Davora Banića i Ante Gudića vijeće ocijenilo potpuno opravdanim".

Kada će početi suđenje sutkinja Šćepanović nije mogla reći budući da traje rok za podnošenje žalbi na to rješenje.

Županijsko državno odvjetništvo o tom se zahtjevu već ranije izjasnilo negativno.

Odvjetnici Davora Banića i Ante Gudića, Vinko Ljubičić i Joško Čeh u obrazloženju zahtjeva naveli su kako "Zakon o kaznenom postupku predviđa mogućnost suđenja u odsutnosti ako je optuženik već duže u bijegu", a upravo je to slučaj s prvooptuženim Tomislavom Duićem, te Miljenkom Bajićem, Josipom Bikićem i Emilijom Bungurom, koji su od početka studenoga, kada je policija počela s uhićenjima, nedostupni, a Duić, Bikić i Bajić bili su u bijegu i tijekom prvog suđenja 2002. godine kada su nepravomoćno oslobođeni optužbe, što je Vrhovni sud poništio.

Na današnjoj je sjednici, kojom je predsjedao predsjednik Županijskog suda Igor Benzon, vijeće odbilo drugi zahtjev pritvorenika za razdvajanjem postupka jer je ocijenjeno kako za to nema temelja, budući da su "optuženici povezani u optužnici".

Sudsko je vijeće, naime, ustvrdilo kako nema osnova za razdvajanje postupka, budući da su osmorica optuženika povezana u optužnici koja ih tereti da su na surov način zlostavljali civile srpske nacionalnosti, pri čemu su dvojica zatočenika preminula od zadobivenih ozljeda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙