FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši ministar policije RS Mićo Stanišić u pritvoru ICTY-a

DEN HAAG/ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Bivši ministar unutarnjih poslovaRepublike Srpske, Mićo Stanišić, stigao je u petak iz Beograda uAmsterdam, gdje se predao nizozemskim vlastima nakon čega je prebačenu pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu.
DEN HAAG/ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, Mićo Stanišić, stigao je u petak iz Beograda u Amsterdam, gdje se predao nizozemskim vlastima nakon čega je prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu.

On je peti haški optuženik iz Srbije ili Republike Srpske koji je od kraja siječnja iz Beograda stigao na predaju u Haag, kao rezultat napora srbijanske vlade u sklopu kojih se optuženicima i njihovim obiteljima jamči financijska i druga pomoć.

Stanišića (51) se tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon, deportacije i ubojstva bosanskih Muslimana, Hrvata i drugih nesrba tijekom 1992. godine, kada su srpske snage provele glavninu etničkog čišćenja teritorija današnje RS.

Optužen je u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti zbog progona na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, deportacija, ubojstava, mučenja i nehumanog postupanja, uključujući prisilno premještanje stanovništva.

U tri točke optužen je za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, mučenja i okrutnog postupanja.

Prema memoarskim zapisima bivše predsjednice RS Biljane Plavšić, Stanišić je 1992. pripadao najužem vodstvu bosanskih Srba, zajedno s Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Momčilom Krajišnikom.

Stanišić je u Haag doputovao u pratnji ministra uprave Srbije Zorana Lončara i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Darka Matijaševića. Srbijanska vlada najavila je davanja jamstva za njegovo puštanje na slobodu do početka suđenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙