FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: široka potpora područjima od posebne državne skrbi

ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Prijedlozi Vlade i Kluba zastupnika SDP-a dabrdsko-planinska i područja od posebne državne skrbi do daljnjega moguzadržati prihode ostvarene od poreza na dohodak i dobit, dobili sudanas punu potporu Hrvatskog sabora.
ZAGREB,11. ožujka(Hina) - Prijedlozi Vlade i Kluba zastupnika SDP-a da brdsko-planinska i područja od posebne državne skrbi do daljnjega mogu zadržati prihode ostvarene od poreza na dohodak i dobit, dobili su danas punu potporu Hrvatskog sabora.

Po važećem zakonu, za općine i gradove na tim područjima, ta bi povlastica istekla koncem srpnja, no Vlada se odlučila ukinuti taj rok i povlasticu produžiti do daljnjega.

Za isti se postupak zauzimao i Klub zastupnika SDP-a, koji je kao i Vlada, svoj zahtjev uobličio u izmjene Zakona o brdsko-planinskim i o područjima posebne državne skrbi.

Ta područja po standardu i prihodima još uvijek nisu rame uz rame s ostalim područjima, pa im je potrebna financijska injekcija, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

S takvim su stajalištem suglasni i u SDP-u.

Potrebno je da prihodi od poreza ostanu u tim općinama i gradovima, jer to će njihove proračune povećati za 20 do 40 posto i tako im omogućiti razvoj, istaknuo je Mato Arlović.

Njegove je riječi, na primjeru Buzeta, potvrdio Damir Kajin (IDS).

Proračun tog grada u četiri je godine povećan za 24 milijuna kuna, naveo je Kajin, zauzimajući se da se u brdsko-planinsko područje uključi i Pazin.

Da dijelovi države i dalje traže posebnu skrb, na primjeru Okučana, upozorila je Ljubica Lalić (HSS), rekavši kako u večernjim satima za dobivanje lijeka iz tog mjesta, u kojem nema dežurne ljekarne, treba 'potegnuti' do 85 kilometara udaljenog Slavonskog Broda.

Ponuđena rješenja potaknut će opstanak i ostanak stanovništa u zaostalim područjima, drže u Klubu HSP.

Vladin prijedlog podržava i Klub zastupnika većinskoga HDZ-a, a Frano Matušić kaže da se ionako radi o tehničkoj intervenciji, jer je Vlada na državnom proračunu već pokazala da posebno skrbi za ta područja.

Tom raspravom završena je ovotjedna saborska sjednica, a o raspravljenim točkama glasovat će se u nastavku sjednice idućega tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙