FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o regulaciji energetskih djelatnosti

ZAGREB,10. veljače(Hina) - Hrvatski sabor danas je kratko razmotrioIzvješće o radu Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, azastupnici su se složili da trenutno nema mjesta za smanjivanjegodišnje naknade koju za rad regulatornog tijela plaćaju svienergetski subjekti.
ZAGREB,10. veljače(Hina) - Hrvatski sabor danas je kratko razmotrio Izvješće o radu Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, a zastupnici su se složili da trenutno nema mjesta za smanjivanje godišnje naknade koju za rad regulatornog tijela plaćaju svi energetski subjekti.

Predsjednik Vijeća Mićo Klepo upozorio je da je rad Vijeća ograničavao upravo nedostatak novca, unatoč dobroj naplati te naknade, koja iznosi 0,07 posto ukupnog godišnjeg prihoda svih energetskih subjekata.

Agencija za regulaciju energetskih djelatnosti, koja će se osnovati sukladno nedavnim izmjenama paketa energetskih zakona i trebala bi pružiti Vijeću logističku potporu, ne bi smjela imati manje novca od onoga kojim je raspolagalo Vijeće, suglasni su klubovi HDZ-a i HSP-a, koji su se jedini izjasnili o Izviješću o radu Vijeća u 2003.

Krešimir Ćosić (HDZ) upozorio je da je neovisna regulacija energetskog tržišta preduvjet za uključivanje u europsko tržište.

Vijeće je pohvalio zbog dobrih rezultata, što su, kaže, prepoznala i europska tijela, koja su Hrvatsku po regulaciji energetskog tržišta stavila na peto mjesto među 17 europskih zemalja koje imaju neovisne regulatore.

Najavu osnivanja neovisne agencije pozdravio je i Tonči Tadić (HSP), ocjenjujući da je u uvjetima potpuno slobodnog tržišta električnom energijom nužno imati jaku centraliziranu kontrolu.

Vijeću je zamjerio što se u Izvješću nije posebno osvrnulo na problem suvlasništva Hrvatske nad elektranama u Sloveniji, BiH i SiCG, u trenutku kad Europska komisija inzistira na stvaranju zajedničkog energetskog tržišta na jugoistoku Europe.

"Krajnje je licemjerno Hrvatsku uvlačiti u takvo tržište, a istovremeno ju onemogućavati da dođe do polovice struje proizvedene u elektranama čiju je izgradnju sufinancirala", ocijenio je Tadić.

Upozorio je i na informacije o dotrajalosti JANAF-ova naftovoda i čak 100 prijavljenih incidenata, a usprotivio se svim pokušajima privatizacije JANAF-a, a takvi su signali, kaže, dolazili od različitih naftnih kompanija.

Nedopustivim Tadić smtra i davanje u zakup čitavog naftovoda, jer bi, upozorava, to Hrvatskoj onemogućilo da kupuje naftu iz jeftinijih izvora.

Sabor je sjednicu nastavio raspravom o radu Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje od 2001. do 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙