FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Suvremene refleksije neraščišćenih povijesnih pitanja

LJUBLJANA,23. veljače(Hina) - Suprotstavljena gledanja na povijesnedogađaje u srednjoj Europi imaju i suvremene političke refleksije,osobito kad je riječ o manjinama pa i neraščišćenim teritorijalnimpitanjima, napominje povodom polemika oko talijanskog Dana sjećanja naesule i fojbe tršćanski "Primorski dnevnik".
LJUBLJANA,23. veljače(Hina) - Suprotstavljena gledanja na povijesne događaje u srednjoj Europi imaju i suvremene političke refleksije, osobito kad je riječ o manjinama pa i neraščišćenim teritorijalnim pitanjima, napominje povodom polemika oko talijanskog Dana sjećanja na esule i fojbe tršćanski "Primorski dnevnik".

"U Sloveniji načelno pravilno tvrde da filmovi poput 'Srca u fojbi' ne mogu imati političke implikacije i da svaka država ima pravo na svoj Dan sjećanja. No, ne može se mimo činjenice da su Slovenci bili pogođeni medijskom manipulacijom oko filma i da je to imalo jasne političke ciljeve u sadašnjosti. Razvidno je da u prostoru koji smo nekoć nazivali srednjom Europom, a danas je moderniji izraz za to Euroregija, još uvijek ne postoji jasna politika između susjednih država: Italije, Slovenije, Austrije, a vjerojatno i dalje, do Balkana i Madžarske", upozorava se u komentaru lista.

"Povijesno pamćenje samo je odskočna daska za neraščišćena politička, gospodarska, manjinska, pa čak i teritorijalna (npr. Hrvatska-Slovenija) pitanja. Ta pitanja politika još nije stavila u okvir nakon pada Berlinskog zida, sovjetskog bloka, pa i same Jugoslavije. Nejasnoća vanjske politike reflektira nejasnu unutarnju politiku i obrnuto. Zapravo se radi o centralnom problemu: Kako da pojedine nacionalne države kontroliraju vlastitu politiku kad su pritisci i uvjeti tako jaki da u biti nitko nije suveren nad samim sobom", piše u komentaru "Primorskog dnevnika" od srijede Ace Mrmolja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙