FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: "Izbrisani" nastavljaju štrajk glađu

LJUBLJANA,23. veljače 2005.(Hina) - Jedanaest članova društva"Izbrisani" nastavit će u Ljubljani štrajk glađu koji su počeli uponedjeljak kako bi upozorili na problem neizvršenja odluke ustavnogsuda, najavio je u srijedu nakon sastanka s nekim opozicijskimčelnicima u slovenskom parlamentu predsjednik društva AleksandarTodorovič.
LJUBLJANA,23. veljače 2005.(Hina) - Jedanaest članova društva "Izbrisani" nastavit će u Ljubljani štrajk glađu koji su počeli u ponedjeljak kako bi upozorili na problem neizvršenja odluke ustavnog suda, najavio je u srijedu nakon sastanka s nekim opozicijskim čelnicima u slovenskom parlamentu predsjednik društva Aleksandar Todorovič.

"Štrajk ćemo nastaviti dok se na naš prosvjed ne odazovu dvije najjače stranke u vladi", rekao je Todorovič za slovensku tiskovnu agenciju STA, dodajući da će ipak razmisliti i o pozivu predstavnika nekih manjih stranaka da prekinu štrajk kojim obilježavaju 13. obljetnicu otkako je 18.305 neslovenaca bez slovenskog državljanstva izbrisano iz registra stanovništva.

Sa štrajkašima su se sastali neki predstavnici manjih stranaka, ali ne i članovi Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše i stranke Nova Slovenije (N.SI) ministra financija Andreja Bajuka.

Premijer Janša izjavio je u vezi sa zahtjevima štrajkaša da je problem "izbrisanih" moguće riješiti samo ustavnim zakonom s dvotrećinskom potporom, no sadašnja koalicija još nije podnijela nacrt takvog zakona niti počela pripreme za konzultacije o njegovu donošenju.

Sadašnja oporba lijevog centra optužuje Janšinu vladu da je lani spriječila donošenje zakonskog rješenja kojim bi se pitanje "izbrisanih" riješilo u skladu s pravorijekom ustavnog suda iz 2003. godine jer je pokrenula referendum na kojemu je većina glasača glasovala protiv povrata domicila "izbrisanima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙