FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija i Hrvatska imaju zajedničku budućnost u EU

LJUBLJANA, 26. veljače 2005. (Hina) - Slovenija i Hrvatska imaju velikubudućnost u snažnoj i zajedničkoj Europi, izjavio je u razgovoru zasubotnje izdanje ljubljanskog "Dela" bivši predsjednik Europskekomisije Romano Prodi.
LJUBLJANA, 26. veljače 2005. (Hina) - Slovenija i Hrvatska imaju veliku budućnost u snažnoj i zajedničkoj Europi, izjavio je u razgovoru za subotnje izdanje ljubljanskog "Dela" bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Prodi se ujedno založio za jačanje ekonomske suradnje u srednjeeuropskom i jadranskom prostoru, te nastavak procesa širenja Europske unije.

"Europa je velika i jaka samo ako djeluje zajednički. Prvi put u europskoj povijesti male države nemaju osjećaj da su pod pritiskom makar su dio velikog političkog saveza", rekao je Prodi kojemu će slovenski predsjednik Janez Drnovšek u Ljubljani uručiti najviše državno odlikovanje, Zlatni časni znak slobode.

"Slovenija i Hrvatska imaju veliku budućnost. Luke u Rijeci, Kopru i Trstu trebalo bi ujedniti u jedno veliko lučko središte, raditi zajedno za veću nazočnost u Sredozemlju i vratiti tržišta Mađarske i Austrije. Ta se europska logika može postići samo kolektivno. Logika podjela ne koristi ni Sloveniji, ni Italiji niti Hrvatskoj. Nadamo se da će Hrvatska u Europskoj uniji slijediti Sloveniju", rekao je Prodi.

Prodi je rekao da slovensko iskustvo u integraciji u Europsku uniju može biti indikativno za Hrvatsku i da se sporna pitanja Ljubljane i Zagreba mogu riješiti brzo uz dovoljno političke volje.

"S pogledom u budućnost sve se može riješiti brzo, ako ne i odmah, a ako se gleda u prošlost stvari se neće riješiti nikada. Problem zajedničke nuklearne centrale Krško bio je ekonomsko gledano najteži, pa su ga Slovenci i Hrvati riješili. I pitanje granice bit će riješeno", rekao je Prodi.

Prodi je naglasio da je optimist kad se radi o budućnosti Europske unije. "Optimist sam jer smo pobijedili kad su izazovi bili najteži. Dobro se sjećam ironičnih primjedaba u vezi lanjskog proširenja, ali smo u najvećem dijelu uspjeli. Struktura Europske unije je otvorena", rekao je Prodi.

Bivši predsjednik Europske komisije koji se nakon prestanka mandata vratio u talijansku politiku i okuplja lijevi centar pred parlamentarne izbore koji će se održati iduće godine, izjavio je da Italija opet može za sebe naći jaku ulogu u Europi bude li vodila "jaku europsku politiku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙