FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder poziva SAD da podrži pregovore EU s Iranom

BERLIN, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar GerhardSchroeder pozvao je Sjedinjene Države da podrže europske diplomatskenapore u rješavanju iranskog nuklearnog pitanja i zauzeo se zaintenzivniji transatlantski dijalog, u interjvuu objavljenom usrijedu.
BERLIN, 16. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao je Sjedinjene Države da podrže europske diplomatske napore u rješavanju iranskog nuklearnog pitanja i zauzeo se za intenzivniji transatlantski dijalog, u interjvuu objavljenom u srijedu.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokušavaju u ime Europske unije nagovoriti Teheran da prekine obogaćivanje urana, dok američki dužnosnici ne isključuju vojnu akciju zbog, kako ističu, iranskih tajnih planova za izgradnju atomske bombe.

U intervjuu objavljenom uoči posjeta američkog predsjednika Njemačkoj, Schroeder, protivnik vojne intervencije, rekao je da Europa Teheranu nudi gospodarsku suradnju i sigurnost.

"Naravno, oboje mogu podržati samo Europa i Amerika zajedno", rekao je Schroeder u zajedničkom intervjuu za njemački list Handelsblatt i Wall Street Journal Europe.

Schroeder je u intervjuu govorio o otvaranju novog poglavlja u transatlantskim odnosima, narušenima nesuglasicama oko rata u Iraku. Zauzeo se za jačanje dijaloga.

"Otvorenijim konzultacijama samo pronalazimo više zajedničkih stajališta. To su nam ponudili Amerikanci. Prihvaćamo ponudu", rekao je.

Schroeder je također kazao kako ne vjeruje da će planovi Europske unije da ukine embargo na prodaju oružja Kini, čemu se oštro protivi američki Kongres, naškoditi transatlantskim vezama.

Bush, koji će iduće srijede stići u Mainz, u Njemačkoj nije popularan i dočekati bi ga trebalo oko 6.000 prosvjednika.

Schroeder je, međutim, kazao kako se raduje njegovu posjetu. "Odnosi Sjedinjenih Država i Njemačke ne mogu ovisiti o ispitivanjima javnog mišljenja. To se odnosi na obje strane Atlantika", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙