FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen posjet misije FVO-a Hrvatskoj - prvi nalazi za 2 tjedna

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Zajedničkim sastankom spredstavnicima većine hrvatskih institucija uključenih u nadzorzdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda i poljoprivrede danasje u Zagrebu završen jednotjedni posjet Hrvatskoj četveročlane misijeUreda za hranu i veterinarstvo (FVO) Opće Uprave Europske komisije(EK) za zdravlje i zaštitu potrošača.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Zajedničkim sastankom s predstavnicima većine hrvatskih institucija uključenih u nadzor zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda i poljoprivrede danas je u Zagrebu završen jednotjedni posjet Hrvatskoj četveročlane misije Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) Opće Uprave Europske komisije (EK) za zdravlje i zaštitu potrošača.

Ovo je prvi u nizu posjeta 'tehničkih' misija Hrvatskoj, kojima je cilj utvrditi kako se Hrvatska po pojedinim aspketima priprema za zadovoljavanje standarda EU na ovom području, kazao je po završetku sastanka pomoćnik ministra poljoprivrede te ravnatelj Uprave za veterinarstvo Mate Brstilo.

Iako do izrade konačnog izvješća neće biti poznati svi detalji nalaza ove misije, Brstilo je kazao kako su njeni predstavnici iskazali određene rezerve glede ustroja lanca odgovornosti, nadležnosti te upravljanja kriznim situacijama na ovom području.

Pojasnio je da je najviše pitanja te nejasnoća tijekom posjeta misije bilo oko odnosa više institucija i subjekata koji dijele nadležnosti, poput resornog ministarstva i Hrvatske agencije za hranu.

Ne želeći iznositi detalje nalaza, koji će hrvatskoj strani u obliku 'draft' zapisnika biti poznati za dva tjedna, predstavnik misije Hugh Quigley je istaknuo da je impresioniran profesionalnošću i entuzijazmom predstavnika svih 12 institucija koje su posjetili tijekom ovoga tjedna.

Dajući opću ocjenu, Quigley je izrazio uvjerenje kako će Hrvatska, ukoliko dobro iskoristi značajna financijska sredstva koja će joj biti dostupna iz predpristupnih fondova, u vrlo kratkom roku napraviti vrlo velik napredak.

Na području zdravstvene ispravnosti i sigurnosti prehrambenih namirnica te zdravlja životinja i bilja, naglasio je Quigley, Hrvatska bi tako trebala biti spremna za ulazak u Europsku uniju (EU) "tijekom ovog desetljeća".

Misija je uz razne uprave ministarstava poljoprivrede i zdravstva, obišla i Hrvatsku agenciju za hranu u Osijeku, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Institut za medicinska istraživanja, Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu, Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙