FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI BR. 8702: "U slučaju Belja i PIK-A Vrbovec..."

ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijestiHNA8702, emitiranoj pod naslovom "U SLUČAJU BELJA I PIK-A VRBOVECPOŠTOVAN ZAKON O ZAŠTITI TRŽIŠNOG NATJECANJA", unesu izmjenu u drugomodlomku i umjesto "najkasnije osam dana nakon potpisivanja ugovora"unesu "najkasnije u roku od osam dana od dana sklapanja kupoprodajnogugovora".

Ispravak vijesti br. 8702

U slučaju Belja i PIK-a Vrbovec poštovan Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja

ZAGREB, 21. veljače 2005. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA8702, emitiranoj pod naslovom "U SLUČAJU BELJA I PIK-A VRBOVEC POŠTOVAN ZAKON O ZAŠTITI TRŽIŠNOG NATJECANJA", unesu izmjenu u drugom odlomku i umjesto "najkasnije osam dana nakon potpisivanja ugovora" unesu "najkasnije u roku od osam dana od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora".

Ispravljena rečenica u sedmom odlomku glasi: Sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, zahtjev za ocjenu dopuštenosti koncentracije, treba podnijeti tek po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, odnosno najkasnije u roku od osam dana od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora, ističu iz Agrokora.

Ispravljena vijest u cijelosti glasi:

ZAGREB, 21. veljače 2005 (Hina) - Koncern Agrokor dostavio je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) obavijest o namjeri kupnje "Belja" i PIK-a Vrbovec prije podnošenja ponuda Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), objavili su danas iz Agrokora navodeći da su time ispoštovali zakonsku proceduru koja se odnosi na zaštitu tržišnog natjecanja.

Sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, zahtjev za ocjenu dopuštenosti koncentracije, treba podnijeti tek po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, odnosno najkasnije u roku od osam dana od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora, ističu iz Agrokora.

Potvrdio je to i glasnogovornik HFP-a Vedran Kukavica, rekavši kako Fond nema nikakvu zakonsku obvezu od Agencije tražiti takvu ocjenu te "da se Fond kao državna institucija niti ne može naći u monopolističkom položaju odnosno ne može biti subjekt ocjene tržišnog natjecanja".

Kao primjer naveo je proces privatizacije Slobodne Dalmacije, u kojem je ponuđač, Europapress Holding sam zatražio i dobio ocjenu koncentracije od Vijeća Agencije.

Međutim, HFP je od Vijeća Agencije do sada u nekoliko procesa privatizacije poljoprivrednih poduzeća tražio suglasnost za otpis potraživanja tih poduzeća prema državi.

Primjerice, navodi Kukavica, to je učinjeno u slučaju privatizacije Vupika, kada ih je Agencija izrijekom uputila da se u skladu sa Zakonom o državnim potporama obrate Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva (MPŠVG).

Vijeće je, naime, pojasnilo da prema Zakonu o državnim potporama potpore poljoprivredi i ribarstvu ne potpadaju pod taj zakon te da za izdavanje suglasnosti nije nadležna Agencija već MPŠVG.

Također, Vijeće Agencije se negativno očitovalo i na upite HFP-a o otpisu dugova pojedinim hotelima i pritom je tumačenje bilo kako otpis dugovanja ne predstavlja potporu.

Stoga, prema riječima glasnogovornika HFP-a, Fond u procesu privatizacije Belja i PIK-a Vrbovec nije zatražio niti takvo mišljenje, odnosno suglasnost Vijeća Agencije.

Najavio je ujedno i kako bi moglo biti zatraženo da HFP bude izuzet iz primjene Zakona o državnim potporama "zbog specifičnosti zahtjeva privatizacije, ali i zbog dosadašnjih odgovora Agencije u kojima se niti oni sami najčešće ne drže nadležnima za te zahtjeve".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙