FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trojica hrvatskih časnika vratila se iz mirovne misije UNMEE

ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - U zagrebačku zračnu luku danas su sevratila trojica hrvatskih časnika - pukovnik Stanko Paradžiković,kapetan fregate Robert Marinović i satnik Darko Tkalčić koji su usvojstvu vojnih promatrača sudjelovali u mirovnoj misiji UN-a uEtiopiji i Eritreji (UNMEE).
ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - U zagrebačku zračnu luku danas su se vratila trojica hrvatskih časnika - pukovnik Stanko Paradžiković, kapetan fregate Robert Marinović i satnik Darko Tkalčić koji su u svojstvu vojnih promatrača sudjelovali u mirovnoj misiji UN-a u Etiopiji i Eritreji (UNMEE).

Časnici su bili pripadnici 4. skupine od sedam hrvatskih nenaoružanih vojnih promatrača koja sudjeluje u području mirovne misije UNMEE.

Republika Hrvatska u toj misiji sudjeluje od 9. ožujka 2001. kada je upućena prva skupina od pet časnika Oružanih snaga RH u statusu vojnih promatrača.

Hrvatski časnici nadziru provedbu mirovnog sporazuma nakon etiopsko-eritrejskog rata koji je izbio u svibnju 1998. zbog graničnih sukoba.

Misija UNMEE ustanovljena je rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1312 od 13. srpnja 2000. i 1320 od 15. rujna 2000. nakon potpisivanja sporazuma o prestanku neprijateljstva između Etiopije i Eritreje u Alžiru 12. prosinca 2000.

U misiji u Etiopiji i Eritreji sudjeluju snage UN-a iz 40 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku. Misija ima 3918 članova vojnog osoblja, uključujući 213 vojnih promatrača, 208 članova međunarodnog civilnog osoblja te 254 lokalnog civilnog osoblja.

Mandat misije, koja djeluje od 2000., nadziranje je prestanka neprijateljstva, pomoć u osiguranju nadzora provedbe dogovorenih sporazuma između obiju strana, nadzor i verifikacija premještaja etiopskih snaga s pozicija zauzetih nakon 6. veljače 1999., nadgledanje Privremene sigurnosne zone, koordinacija i osiguranje tehničke pomoći humanitarnim aktivnostima, aktivnostima UN-a u području osiguranja ljudskih prava kao i pomoći drugim organizacijama na tom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙