FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: OESS suočen s paralizom zbog proračuna

WASHINGTON, 8. ožujka 2005.(Hina) - Organizaciji za europsku sigurnosti suradnju (OESS) prijeti paraliza zbog spora zemalja članica okoproračuna, rekao je predsjedavajući OESS-a slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel, ocjenjujući da iza toga stoje dublje političkerazlike između Zapada i Rusije.
WASHINGTON, 8. ožujka 2005.(Hina) - Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) prijeti paraliza zbog spora zemalja članica oko proračuna, rekao je predsjedavajući OESS-a slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, ocjenjujući da iza toga stoje dublje političke razlike između Zapada i Rusije.

"OESS će se za nekoliko mjeseci suočiti s paralizom jer nismo bili u stanju suglasiti se o proračunu za 2005. ili koliko bi svaka zemlja ubuduće trebala pridonositi", rekao je Rupel u članku objavljenom u ponedjeljak u listu The Washington Post.

Rupel je rekao da se radi o relativno malom iznosu jer je proračun OESS-a prošle godine bio 180 milijuna eura. Kazao je da se OESS trenutno financira privremenim proračunskim aranžmanima zbog čega ne može pokrenuti bilo kakve nove aktivnosti ili provesti važne inicijative dok se suočava s odlučnim sigurnosnim pitanjima od terorizma i trgovine ljudima do sukoba u Gruziji, Moldovi i Nagorno Karabahu.

Izražavajući u članku svoje osobne stavove, Rupel je rekao kako spor oko proračuna krije temeljne političke razlike između Rusije s jedne i Sjedinjenih Država i Europske unije s druge strane, koje idu preko OESS-a.

Rupel je naveo kako Rusija i neke zemlje Zajednice neovisnih država smatraju da OESS primjenjuje dvostruke standarde, da je način na koji nadzire izbore neispravan, te da se previše pozornosti posvećuje ljudskim pravima, a nedovoljno sigurnosti.

S druge strane, kaže Rupel, SAD i EU izgledaju zadovoljni usmjerenošću na ljudska prava i nadzor izbora, a rijetko za pregovarački stol donose značajna političko-vojna pitanja.

"Osjećam zaoštravanje stavova na svim stranama i čujem retoriku koja neugodno podsjeća na Hladni rat", kaže Rupel. "Ako se zastoj nastavi doći će u opasnost vjerodostojnost i opstanak OESS-a".

Govoreći o izlasku iz sadašnje situacije, Rupel savjetuje da Rusija prestane blokirati proračun i pregovorima pokuša usmjeriti OESS u smjeru koji želi.

SAD i EU bi sa svoje strane trebali ozbiljnije shvatiti brige Rusije i više pozornosti posvetiti političko-vojnoj dimenziji sigurnosti bez slabljenja obveza OESS-a prema ljudskim pravima, te se prestati odnositi prema OESS-u kao da je malo više od nevladine organizacije, rekao je on.

SAD i EU bi trebali također izbjegavati pokroviteljski odnos prema partnerima i priznati da ni sve zapadne zemlje nisu savršene demokracije s besprijekornim ljudskim pravima, kaže Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙