FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moldavija: OESS pozitivno o izborima, komunisti nemaju većinu

KIŠINJEV, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Parlamentarni izbori u Moldavijiodržani su općenito u skladu s demokratskim kriterijima OESS-a,ocijenila je ta organizacija izbore na kojima su komunisti izboriliostanak na vlasti ali nisu osvojili i većinu.
KIŠINJEV, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Parlamentarni izbori u Moldaviji održani su općenito u skladu s demokratskim kriterijima OESS-a, ocijenila je ta organizacija izbore na kojima su komunisti izborili ostanak na vlasti ali nisu osvojili i većinu.

Komunisti koji su u Moldaviji na vlasti od 2001., zahvaljujući prozapadnoj kampanji i distanciranju od utjecaja Rusije osvojili su 46,1 posto glasova na temelju kojih će u parlamentu raspolagati s 56 od ukupnog 101 mjesta.

"Parlamentarni izbori 6. ožujka bili su općenito u skladu s većinom kriterija OESS-a i vijeća Europe", izjavio je na konferenciji za tisak Kimmo Kiljunen, izaslanik misije od više od 500 promatrača OESS-a.

OESS je, međutim, iznio primjedbe na uvjete u kojima se odvijala izborna kampanja i na nedostupnost medija svim strankama i njegovo je izvješće za ove izbore bilo kritičnije nego za prethodne 2001.

Glasovi stranaka koje nisu uspjele prijeći izborni prag od 6 posto bit će raspoređeni na druge pa se očekuje da će komunisti uspjeti osigurati većinu.

Prema moldavskom ustavu parlament treba idućih tjedana birati predsjednika zemlje i komunisti trebaju osigurati potporu manjeg broja parlamentaraca kako bi dobili i "predsjedničku većinu" od tri petine, odnosno 61 glas potreban za izbor predsjednika države. Ocjenjuje se da će u tome uspjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙