FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat upozorava na diskriminaciju državnih službenika i namještenika MORH-a i OSRH-a

ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Sindikat vojnih službenika inamještenika upozorio je danas na diskriminaciju dijela državnihslužbenika i namještenika - hrvatskih branitelja, kojima se nepriznaje pravo na uvećanje otpremnine.
ZAGREB, 11. ožujka 2005. (Hina) - Sindikat vojnih službenika i namještenika upozorio je danas na diskriminaciju dijela državnih službenika i namještenika - hrvatskih branitelja, kojima se ne priznaje pravo na uvećanje otpremnine.

Slijedom Odluke o utvrđivanju iznosa otpremnine djelatnih vojnih osoba kojima služba prestaje nakon isteka roka raspolaganja, hrvatskim braniteljima pripada pravo na uvećanje otpremnine, ovisno o vremenskom razdoblju sudjelovanja u Domovinskom ratu, tako da se za svaki puni mjesec priznaje pravo na uvećanje otpremnine za 525 kuna.

U Odluci o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga (OSRH) kojima služba prestaje zbog preustroja ili smanjenja snaga nema odredbe o pravu na uvećanje otpremnina hrvatskim braniteljima, upozorava sindikat u priopćenju.

Te odredbe naizgled uređuju različit opseg prava za djelatne vojne osobe s jedne strane, te državne službenike i namještenike MORH-a i OSRH-a s druge strane, a zapravo se radi o različitom uređenju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Naime, i dobar dio državnih službenika i namještenika zaposlenih u MORH-u i OSRH-u bili su hrvatski branitelji (vojnici, pričuvni časnici i dočasnici), kao i djelatne vojne osobe.

Stoga sindikat zahtijeva da se diskriminacija hitno otkloni tako da se i hrvatskim braniteljima - državnim službenicima i namještenicima MORH-a i OSRH-a prizna pravo na uvećanje otpremnine kao i djelatnim vojnim osobama, u iznosu od 525 kuna za svaki puni mjesec sudjelovanja u Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙