FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: Promicati kulturnu raznolikost

KIJEV, 11. ožujka 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić rekaoje u četvrtak na 7. ministarskoj konferenciji u Kijevu kako europskedržave moraju zadržati svoju aktivnu ulogu na globalnom planu upromicanju kulturne raznolikosti.
KIJEV, 11. ožujka 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić rekao je u četvrtak na 7. ministarskoj konferenciji u Kijevu kako europske države moraju zadržati svoju aktivnu ulogu na globalnom planu u promicanju kulturne raznolikosti.

Na konferenciji posvećenoj politici u masovnim medijima podsjetio je da je u okviru Vijeća Europe još 2000. godine prihvaćena Deklaracija o kulturnoj raznolikosti, te naglasio kako europske države primjerom proaktivnih politika moraju pokazati koje se mjere mogu koristiti kako bi se štitila i promicala raznolikost.

Ministar Biškupić, koji je govorio o javnoj politici i medijima u vremenu globalizacije, upitao se - zašto iz javnog prostora tako lako iščezavaju teme koje afirmiraju moral, obitelj, uspjehe u kulturi ili znanosti i slične vrijednosti, a zamjenjuju ih crne kronike, skandali, urote, ali i lažni glamur.

Upozorivši da se tolerancija, kao jedna od temeljnih ljudskih vrijednosti, nedovoljno prepoznaje u javnom životu - politici, svakodnevici i medijima, ministar je rekao kako bi bilo nužno pronaći zajednički izlaz iz labirinta, koji će društvo upozoriti na toleranciju kao važno jamstvo u kreiranju istinskih vrijednosti suživota različitih kultura i naroda.

Podsjetio je da je u Europi, a posebno u okviru Vijeća Europe, bavljenje pitanjima kulturne i medijske raznolikosti stavljeno u središte interesa. Tako bi ove godine u okviru UNESCO-a trebala bi biti prihvaćena Konvencija o zaštiti raznolikosti kulturnih sadržaja i umjetničkih izričaja - međunarodni instrument koji će sigurno značiti prekretnicu u poimanju zaštite kulturne raznolikosti, rekao je ministar Biškupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙