FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za ubojstvo Zorana Đinđića

premijera ZoranaĐinđića, 12. ožujka 2003. godine.
Beograd,10.ožujka 2005.(Hina) - U Specijalnom odjelu za organizirani kriminal Okružnog suda u Beogradu u četvrtak je nastavljeno suđenje trinaestorici optuženih za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, 12. ožujka 2003. godine.

Optuženi, od kojih su šestorica još u bijegu, pripadnici su kriminalnog "zemunskog klana" ili Postrojbe za specijalne operacije-"Crvene beretke", uključujući njenog bivšeg zapovjednika, prvooptuženog Milorada Lukovića- Legiju i njegovog zamjenika Zvezdana Jovanovića , koji je optužen kao izvršitelj ubojstva.

U četvrtak je svjedočio bivši zamjenik načelnika Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Milorad Bracanović, koji je i sam optužen u procesu za ubojstvo nekadašnjeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića.

Bracanović je potvrdio da je posredovao u organizaciji susreta Zorana Đinđića i Milorada Lukovića (Ulemeka) -Legije uoči 5. listopada 2000., kad je srušen režim Slobodana Miloševića. Poznato je već da je Đinđić preko Legije, zapovjednika Postrojbe za specijalne operacije osigurao da "specijalci" ne interveniraju protiv demonstranata čime su pridonijeli pobjedi tadašnje oporbe i mase građana nad Miloševićevim snagama.

Bracanović je svjedočio da su "specijalci" kasnije bili nezadovoljni i "prevareni" jer su po naredbi uhitili haške optuženike braću Banović, koji su potom izručeni Haškom tribunalu. To je izazvalo pobunu "specijalaca" u studenom 2001., za koju je Bracanović rekao da je bila "opravdana".

Bracanović je također rekao da je policija imala podatke o tome da se vođa kriminalnog "zemunskog klana" Dušan Spasojević bavio trgovinom narkoticima, ali da Državna sigurnost o tome nije vodila istragu, što je jedan od dokaza da su kriminalci uživali zaštitu pojedinih državnih tijela.

Suđenje za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, koje je počelo u prosincu 2003., nastavlja se narednih dana ispitivanjem novih svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙